Сортовипробування лісових порід в Україні - Патлай, Ігор Миколайович; Журова, Поліна Тимофієвна; Гайда, Юрій Іванович; Руденко, Валентина Миколаївна (Харків, 1999)
Стаття присвячена розвитку сортовипробування лісових порід в Україні. Вперше розроблено методику сортовипробування, в якій подані класифікація сортів лісових порід, строки їх випробування, організація сортовипробування дільниць, технологія конкурсно-виробничого випробування, а також висвітлені основні положення зі спостереження та обліку сортів. На підставі багаторічних досліджень у різних природних зонах України виділено близько 200 кандидатів у сорти головних лісоутворювальних порід, які представлені кращими природними, штучними і синтетичними сортами-популяціями та сортами-гібридами. У результаті детального аналізу існуючого селекційного матеріалу в 1993-1995 роках внесено в Державний реєстр (районування) 23 сорти аборигенних та інтродукованих лісових порід, 64 кандидати в сорти запропоновано в Державне сортовипробування.
Keywords: сорт-популяція, генетичні резервати, географічні та сортовипробувальні культури; кандидати в сорти, державне сортовипробування, Державний реєстр (районування), аборигенні породи, інгродуковані породи, сорти-гібриди.