Організація активних операцій банків: склад, структура, забезпечення якості - Мищак, Наталія Ярославівна; Myshchak, N.Ya. (My University, 2012)
Банки виступають саме тими установами, які акумулюють вільні кошти (пасивні операції банку) і спрямовують їх у ті сфери, які цих коштів потребують (активні операції банку). Саме від ефективного розміщення мобілізованих коштів і залежатиме величина прибутків, які банк отримає в подальшому. Основною умовою стабільного функціонування та подальшого розвитку банківської установи є зростання обсягу активів, яке досягається за рахунок виваженого розміщення залучених коштів, і поліпшення якості активів. Основою збільшення активів банку є зростання його кредитного портфелю, яке позитивно впливає як на діяльність банку, так і на економіку країни вцілому. Кредитування банками є рушійною силою і для суб’єктів господарювання, як для тих, що тільки планують власну справу, так і для тих, які бажають удосконалити діяльність свою чи розширити.
Keywords: активні операції; комерційний банк