Фінансове забезпечення реалізації державної соціальної політики в контексті сучасних викликів у сфері публічних фінансів - Сидор, Ірина Петрівна; Федак, Юрій Степанович (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, ТОВ "ДСК Центр", 2025)
У статті розглянуто актуальність проблематики фінансового забезпечення реалізації державної соціальної політики в умовах перманентних змін, сучасних викликів і загроз. На основі узагальнення та систематизації різноманітних підходів визначено зміст, основне призначення, напрями та завдання соціальної політики держави, а також визначено форми, джерела та інструменти її фінансового забезпечення. Акцентовано увагу на тому, що успішна реалізація державної соціальної політики залежить від обсягу та джерел її фінансового забезпечення, які тісно пов’язані з економічним розвитком держави. Обґрунтовано провідні джерела фінансування видатків соціального призначення у контексті світового досвіду та вітчизняної практики: бюджетне фінансування, як пряма участь держави у забезпеченні благ і послуг громадянам, фінансування за рахунок коштів фондів соціального страхування (Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття) на страхових засадах, а також за рахунок коштів реального сектору економіки за допомогою відповідного фіскального інструментарію. Окреслено проблемні аспекти успішної реалізації пріоритетів державної соціальної політики та шляхи їх подолання. Визначено альтернативні джерела фінансування соціальних проєктів, заходів і програм в частині забезпечення зростання суспільного добробуту громадян.
Keywords: фінансове забезпечення, державна соціальна політика, публічні фінанси, державно-приватне партнерство, аутсорсинг, фінансові інструменти, соціальна інфраструктура, фінансові ресурси.