Трактування прибутку в обліково-інформаційному забезпеченні підприємств - Окренець, Володимир; Okrenets, Volodymyr (ЗУНУ, 2022)
Вступ. У науковій економічній літературі та у вітчизняній законодавчо- нормативній базі використовуються різні підходи до визначення поняття «прибуток». Це створює певні труднощі для управлінського персоналу у розумінні цього терміна та його застосування в обліково-інформаційній практиці для прийняття ефективних управлінських рішень щодо формування та розподілу фінансових результатів. Метою дослідження є аналіз відомих визначень поняття «прибуток» та узгодженого його використання у нормативно-правових положеннях бухгалтерського обліку та в процесі розкриття звітної інформації. Методи. Для досягнення згаданої вище мети використано такі методи, як аналогія, порівняння, конкретизація та абстрагування, аналіз та синтез, класифікація та групування, структурно-логічний та табличний методи. Інформаційну базу дослідження становлять праці українських та зарубіжних науковців, вітчизняне законодавство, а також власний досвід та спостереження. Результати. проаналізовано основні теорії прибутку та надано власне бачення його особливостей. Зіставлено визначення поняття «прибуток» вітчизняних науковців щодо охоплення характерних для нього властивостей: джерел формування, напрямів використання, формул розрахунку. Надано власне визначення поняттю «прибуток». Запропоновано розширити інформацію щодо прибутку у звітності підприємства, а замість терміна «чистий прибуток» використовувати «прибуток до розподілу». Перспективи. подальші дослідження мають бути спрямовані на узгодження термінології щодо фінансових результатів з урахуванням класичних економічних теорій, сучасних наукових розробок та практики визначення прибутку за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою найбільш повного задоволення інформаційних потреб різних користувачів. Introduction. Both the national legislative and regulatory framework and the scientific economic literature employ different definitions of “profit”. That’s causes some problems for management in understanding this term and looking for ways to use it in accounting and information practice for making effective management decisions regarding the formation and distribution of financial results. The analysis of the concept “profit” in existing definitions by scientists and its agreed upon usage with accounting regulators for compiling reports information is the target of the research in the article. Methods. The methods of analogy, comparison, concretization and abstraction, analysis and synthesis, classification and grouping, structural-logical and tabular were used here. The work of Ukrainian and foreign scientists, domestic legislation, as well as our own experience and observations are used as an information base for research. The results. The main theories of profit are analyzed, and a personal view of their features is provided. The definition of the concept of “profit” by domestic scientists is compared in terms of its characteristic properties: sources of formation, directions of usage, and calculation formulas. I gave my own definition of the concept of “profit”. Also, I propose to expand the term “net profit” to include “profit for distribution”. Prospects. Further research should be aimed at harmonizing the terminology regarding financial results, taking into account classical economic theories, modern scientific developments, and the current practice of determining profit based on accounting and reporting data in order to most fully satisfy the information needs of various users.
Profit interpretation in the accounting and information support of enterprises
Keywords: прибуток; теорія прибутку; формування та напрями використання прибутку; облік; облікова інформація; profit; theory of profit; profit’s formation and directions of use; accounting; accounting information