Генетична мінливість показників росту півсібсів Quercus robur L. у випробних культурах західного Поділля - Гайда, Юрій Іванович; Лось, Світлана Анатоліївна; Терещенко, Лариса Іванівна; Яцик, Роман Михайлович; Нейко, Ігор Степанович; Ольховський, Анатолій Федорович (My University, 2010)
Висвітлено динаміку та мінливість росту 14- та 23-річних потомств дуба звичайного у випробних культурах у ДП Чортківське ЛГ Тернопільської області. Визначено півсібси, які ростуть достовірно краще контролю. Встановлено, що в структурі загальної мінливості показників росту панівне становище займає дисперсія в межах родин плюсових дерев. Показники прогнозної ефективності відбору свідчать про перспективність розвитку клонового напряму в насінництві дуба. In this article dynamics and variation in growth traits in 14- and 23-years old Quercus robur L. open-pollinated progeny test in State Forest Enterprise Chortkiv in Ternopil region are reflected. Half-sibs, that grow best than control, are recognized. The evaluation of variation components showed that variance within families contributed most to total variance. The estimated expected genetic gains suggest perspective of further development in clonal breeding of pedunculate oak.
Genetic variation of growth traits in a Quercus robur L. progeny test in West Podillya
Keywords: випробні культури, плюсові дерева, напівсібси, коефіцієнт успадкування, ефективність відбору.; progeny test, plus trees, half-sibs, heritability, genetic gains