Перспективи вдосконалення резервних вимог центрального банку як інструменту монетарного регулювання перехідної економіки - Дзюблюк, Олександр Валерійович (ТНЕУ, 2002)
У статті розглянуто суть та особливості використання резервних вимог як інструмента реалізації монетарної політики центрального банку. Обгрунтовано напрями удосконалення застосування мінімальних обов’язкових резервів Національним банком України через запровадження елементів диференціювання резервних вимог за різними критеріями – за строками залучення ресурсів, абсолютними сумами коштів, внесених на банківські депозити, залежно від типів кредитних установ.
Prospects for improving central bank reserve requirements as an instrument of monetary regulation of transitive economy
Keywords: центральний банк; банківська система; норма обов'язкового резервування; обов'язкові резервні вимоги; диференціювання нормативів обов’язкових резервів; фінансова стабілізація; конкурентоспроможність банків; ефективність мінімальних обов'язкових резервів; депозит; процент; грошова база; грошова маса; монетарна політика; кредитні вкладення