Ефективність режиму інфляційного таргетування як основи монетарної політики в умовах кризових явищ в економіці - Дзюблюк, Олександр Валерійович; Dziubliuk, Oleksandr (Тернопіль: ЗУНУ, 2021)
Інфляційне таргетування як зобов’язання центрального банку дотримуватись кількісних показників інфляції, стало достатньо поширеним монетарним режимом в останні кілька десятиліть у розвинених країнах і в економіках, що розвиваються. Однак вплив пандемічної кризи на перебіг економічних процесів виявив серйозні проблеми, пов’язані із низькою ефективністю цього режиму. Тому виникає об’єктивна потреба переоцінки системи, у якій центральний банк зосереджує монетарне регулювання винятково на ціновій стабільності, ігноруючи інші стратегічні напрями державної політики, пов’язані із необхідністю порятунку економічної активності та недопущення розгортання крупномасштабної рецесії.Кризові явища вказують на необхідність побудови такого монетарного режиму, який би відповідав інтересам стійкого економічного зростання і суспільного добробуту. В Україні не було належних початкових передумов для запровадження режиму інфляційного таргетування. Тому коригування пріоритетів грошово-кредитної політики в умовах кризи має відображати поступовий перехід до реалізації більш гнучкого режиму з використання монетарних методів підтримання домогосподарств і бізнесу, сприяння створенню нових робочих місць, стимулювання сукупного попиту. Inflation targeting, as a commitment by the central bank to adhere to quantitative inflation rates, has become a fairly common monetary regime in the last few decades in developed countries and developing economies. However, the impact of the pandemic crisis on the course of economic processes has revealed serious problems associated with the low efficiency of this regime. Therefore, there is an objective need to re-evaluate the system in which the central bank focuses monetary regulation solely on price stability, ignoring other strategic directions of government policy related to the need to save economic activity and prevent a large-scale recession. The crisis indicates the need to build a monetary regime that would meet the interests of sustainable economic growth and social welfare. In Ukraine, there were no proper initial preconditions for the inflation targeting regime implementation. Therefore, adjusting the priorities of monetary policy in the crisis should reflect the gradual transition to a more flexible regime using monetary methods to support households and businesses, promote job creation, and stimulate aggregate demand.
The effectiveness of inflation targeting regime as the basis of monetary policy in a crisis in the economy
Keywords: грошово-кредитна політика; банківська система; центральний банк; інфляційне таргетування; монетарний режим; банк; інфляція; кредитування; реальний сектор; обмінний курс; економічна криза