Інноваційні технології у забезпеченні фінансової безпеки підприємств реального сектора - Федорович, Ірина Михайлівна; Рудич, Вадим (My University, 2025)
Розглянуто роль інноваційних технологій у забезпеченні фінансової безпеки підприємств реального сектора економіки. Акцентовано на викликах сучасного економічного середовища, таких як турбулентність ринків, нестабільність фінансових систем та глобалізаційні ризики, які вимагають нових підходів до управління фінансами. Ключова увага приділена інноваційним технологіям, таким як блокчейн, Big Data, штучний інтелект, автоматизація та кібербезпека, які є ефективними інструментами для прогнозування ризиків, оптимізації фінансових потоків та підвищення прозорості бізнес-процесів. Систематизовано наукові підходи до визначення поняття фінансової безпеки, охарактеризовано зовнішні та внутрішні фактори, які впливають на її забезпечення, а також представлено механізм забезпечення фінансової безпеки. Наведено порівняльний аналіз методів оцінки фінансової безпеки підприємств, що дозволяє адаптувати інноваційні рішення до специфіки реального сектора економіки. Розглянуто практичні аспекти впровадження інноваційних технологій у вітчизняних та міжнародних компаніях, які демонструють успішність інтеграції цифрових рішень для забезпечення фінансової стабільності. Окреслено основні виклики впровадження інновацій, зокрема високі витрати, дефіцит кваліфікованих кадрів, консерватизм управління та підвищення кіберризиків. Запропоновано рекомендації щодо подолання цих перешкод.
INNOVATIVE TECHNOLOGIES IN ENSURING THE FINANCIAL SECURITY OF ENTERPRISES IN THE REAL SECTOR OF THE ECONOMY
Keywords: інноваційні технології, фінансова безпека, підприємства реального сектора, цифровізація, автоматизація, кібербезпека, управління фінансами, ризменеджмент, блокчейн, Big Data, штучний інтелект, аналітичні системи, конкурентоспроможність.; innovative technologies, financial security, real sector enterprises, digitalization, automation, cybersecurity, financial management, risk management, blockchain, Big Data, artificial intelligence, analytical systems, competitiveness.