Особливості формування стратегії грошово-кредитного регулювання економіки в умовах ринкових перетворень - Дзюблюк, Олександр Валерійович (Волинський національний університет, 2006)
У статті розглядаються особливості грошово-кредитного регулювання як основи державної економічної політики у перехідний період. Відображені протиріччя окремих стратегічних цілей регулювання та обґрунтовано необхідність обрання пріоритетів серед них з урахуванням тих завдань реформування економіки, що ставляться на різних етапах переходу до ринку. Розглянуто особливості обрання стратегії грошово-кредитного регулювання Національного банку України, що визначає спрямованість відповідних заходів на підтримання стабільності національної валюти і стимулювання економічного росту. The features of credit-monetary regulation as bases of state economic policy in a transitional period are examined in the article. Contradictions of some strategic aims of regulation are reflected and the necessity of choosing of priorities among them taking into consideration those tasks of reformation of economy, which are put on different stages of transition to the market, is grounded. The features of choosing of strategy of credit-monetary regulation of the National bank of Ukraine are considered, that determines the orientation of the proper measures on support of stability of national currency and stimulation of the economy growing.
The features of formation of strategy of monetary regulation of economy under conditions of market reforms
Keywords: грошово-кредитне регулювання; національна валюта; центральний банк; інструменти грошово-кредитного регулювання; валютна політика; грошово-кредитна політика; стратегія грошово-кредитного регулювання; ціноутворення; інфляція; облікова ставка; обов'язкові резерви; кредитування