Інтеграційні процеси та глобальні регіони - Булатова, Олена; Чентуков, Юрій; Чентуков, Ілля (ТНЕУ, 2018)
Досліджено зміни просторової структури світового господарства, яка має складну та різнорівневу ієрархію. Визначено, що глобальними ознаками процесів регіоналізації стають мультиакторність і складноструктуровість, виділено посилення ролі регіональної конкурентоспроможності в контексті глобальних трансформацій. Обґрунтовано об’єктивність процесу глобальної регіоналізації, що характеризує процеси розвитку світового господарства, основними системними елементами якого стають глобальні регіони. Наголошено, що розвиток глобальної регіоналізації знаходить своє втілення в якісно новій структурі світового простору. Запропоновано методичний інструментарій комплексної оцінки розвитку процесів регіональної інтеграції з урахуванням різних аспектів (торговельна інтеграція, виробнича інтеграція, інтеграція ринків), що забезпечує проведення компаративного аналізу розвитку глобальних регіонів або окремих інтеграційних об’єднань за рівнем розвитку інтеграційних процесів на основі запропонованого узагальнюючого індексу.
Keywords: Регіон; глобальний регіон; регіоналізація; глобальна регіоналізація; новий регіоналізм