Кооперування на світовому туристичному ринку - Кузьмін, Олег; Гайдук, Анна (ТНЕУ, 2007)
Досліджено різні підходи до трактування поняття «глобалізація» в туризмі: глобалізація як синонім поняття «інтернаціоналізація» і глобалізація як одна з чотирьох стратегій закордонної експансії туристичних підприємств. Проаналізовано процеси кооперування на світовому туристичному ринку у готельній сфері, сфері пасажирських авіаперевезень та сфері збуту туристичних послуг. Встановлено основні тенденції у функціонуванні кооперацій, стратегічних альянсів та франчайзингових систем в умовах глобалізації. Зроблено висновок про те, що вже зараз на порядок денний виходять нові форми кооперації, такі як віртуальні мережі кооперацій: від систем резервування – до віртуальних туристичних бюро та туроператорів. Туристичні системи послуг вимагають, однак, нових форм міжнародної кооперації в туризмі, а саме співпраці туристичних міністерств, союзів та приватного туристичного бізнесу.
Keywords: Туризм; глобалізація; інтернаціоналізація; кооперування; кооперація; стратегічний альянс; франчайзингова система; турагенція; готельний концерн; авіалінії