Методичні підходи аналізу доходів і витрат розпорядниками бюджетних коштів - Заросило, Аркадій; Zarosylo, Arkady (Тернопіль, 2017)
Вступ. Реформування бухгалтерського обліку в державному секторі обумовлюють необхідність дослідження нових методичних підходів до здійснення аналізу доходів і витрат розпорядниками бюджетних коштів, формування аналітичної інформації для бюджетного прогнозування доходів і витрат з метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Методи. Інформаційною базою емпіричних досліджень слугувала створена автором база даних, що включала фінансову звітність, бюджетну звітність та кошториси 10 підприємств державного сектору за 2015-2017 роки. В якості джерела даних про стан нормативного регулювання обліково-аналітичної діяльності розпорядників бюджетних коштів в Україні слугувала база даних «Законодавство України» Верховної ради України. Методика дослідження базується на теоретичних розробках та науковому інструментарії, що включав критичний аналіз фінансової звітності, кошториси підприємств державного сектору (розпорядників бюджетних коштів) в Україні, а також аналіз нормативних документів українського законодавства. Результати. В статті узагальнено методичні підходи аналізу доходів і витрат розпорядників бюджетних коштів. Окреслено класифікацію доходів та витрат за обмінними та необмінними операціями, визначено інформаційну базу для проведення аналізу. Запропоновано напрями та показники для аналізу доходів та витрат з метою їх прогнозування та оцінки ефективності використання бюджетних ресурсів. Перспективи. В умовах реформування бухгалтерського обліку в державному секторі та прийняття низки нових нормативно-правових актів виникає необхідність подальшого дослідження методологічних положень аналізу доходів і витрат розпорядниками бюджетних коштів. Introduction. The reforming of the public sector accounting requires the examination of new methodological approaches to analyzing budget administrators’ incomes and expenditures; developing analytical information to forecast incomes and expenses in order to make reasonable decisions. Methods. The author created the data basis of original financial documentation of 10 public secter enterprises in Ukraine over the period of 2015-2017 to provide the informative basis of empirical research studies. The data source on the condition of normative regulation of accounting and analytical procedures of budget fund managers in Ukraine was the data basis of legislative acts of Verkhovna Rada of Ukraine. Research methodology is based on theoretical insights into the problem and scientific instrumentation that contained the critical content-analysis of original financial statements, reporting documents of public sector enterprise in Ukraine, comparative analysis of normative documents of Ukrainian legislative acts. Results. The article summarizes the methodical approaches of incomes and expenditures analysis. The classification of revenues and expenses for exchange and non-exchange transactions is specified, the information base for the analysis is defined. The directions and indicators for the analysis of income and expenses are proposed in order to forecast them and to evaluate the efficiency of using budget resources. Discussion. In the context of the public sector accounting reformation, the further research of the methodology to analyze the incomes and expenditures by budget administrators is required.
Methodical approaches to analysis income and expenditure by budget funds managers
Keywords: доходи; витрати; видатки; загальний фонд; спеціальний фонд; обмінні операції; розпорядники бюджетних коштів; аналіз; прогнозування; income; expenses; expenditures; general fund; special fund; exchange operations; budget funds managers; analysis; forecasting