Реформування системи соціального страхування в Україні: проблемні аспекти та ключові завдання - Прохоровська, Світлана; Кулина, Галина; Стецько, Микола; Prokhorovska, Svitlana; Kulyna, Halyna; Stetsko, Mykola (ЗУНУ, 2022)
Вступ. В умовах сьогодення перед Україною гостро постало питання гарантування належного рівня соціального забезпечення своїх громадян на фоні їх зубожіння та масового переміщення, стрімкого зростання цін та кількості тих, хто втратив роботу і житло. Важливою компонентою системи соціального захисту населення є соціальне страхування. Саме воно передбачає отримання застрахованими особами різних соціальних виплат у разі настання певних негативних подій, спричинених соціальними ризиками. У цьому контексті актуалізується питання підвищення ефективності функціонування й дієвості системи соціального страхування в рамках оцінки проблемних аспектів та ключових завдань подальшого її реформування. Мета – проаналізувати основні засади реформування системи соціального страхування в Україні у контексті покращення рівня життя населення та убезпечення його від нових соціальних потрясінь і загроз. Виявити проблемні аспекти, які супроводжують означені зміни. Окреслити перспективні напрямки подальшого удосконалення вітчизняної системи соціального страхування для гарантування кожній застрахованій особі ефективного страхового захисту та достойного фінансового забезпечення й підтримки. Результати. З’ясовано, що соціальне страхування є свідченням соціальності будь-якої держави, яка визнає домінантність соціальних цінностей, дбає про своїх громадян і дотримується задекларованих соціальних стандартів. Аргументовано, що соціальні виклики, які супроводжують суспільні трансформації в країні, посилені АТО, пандемією та повномасштабною війною, обумовили потребу в ефективному соціальному забезпеченні громадян, підґрунтям якого є саме соціальне страхування. Показано, що за роки свого існування система соціального страхування зазнала чимало змін. Здійснено критичний аналіз основних реформ, які більшою мірою торкнулися сфери пенсійного забезпечення населення та системи охорони здоров’я, реорганізації фондів соціального страхування. Доведено, що означені трансформації не дали бажаного результату, а соціальні проблеми лише збільшуються. Окреслено, що важливими детермінантами забезпечення ефективності подальшого реформування системи соціального страхування є: гнучкість й адаптивність системи, її здатність підлаштовуватись під умови сьогодення; забезпечення ефективного управління фінансовими ресурсами фондів соціального страхування, забезпечення їх бездефіцитності; системність проведення удосконалень та їх відповідність міжнародним стандартам і соціальним гарантіям; глибоке усвідомлення працівниками та роботодавцями необхідності вести трудову діяльність чесно та відкрито. Висновки. За результатами дослідження констатовано, що основною організаційно-правовою формою соціального забезпечення є соціальне страхування в рамках підтримки та матеріального стимулювання економічно активних громадян і поліпшення фінансового становища незахищених верств населення. Перспективність реформування системи соціального страхування в Україні залежить від ефективної співпраці держави, роботодавців та працюючих осіб у форматі відкритого діалогу та соціальної відповідальності сторін за досягнення бажаного результату – підвищення рівня соціальних стандартів та якісного соціального захисту громадян, активізації трудової діяльності та подолання соціальних потрясінь. Introduction. In modern conditions, Ukraine faced the issue of ensuring an adequate level of social protection of citizens against the background of their impoverishment and mass reset- tlement, as well as the rapid increase in prices and the number of those who lost their jobs and housing. Social insurance is an important component of the social protection system. It provides for the receipt by insured persons of various types of social benefits in the event of the occur-rence of certain negative events caused by social risks. In this context, the question of increas- ing the effectiveness of the functioning of the social insurance system within the framework of the assessment of problematic aspects and key tasks of its further reform is brought up to date. The purpose of the article is a comprehensive analysis of the main principles of reforming the social insurance system in Ukraine in order to raise the standard of living of the population and protect it from new social upheavals and threats; identification of problematic aspects that accompany the specified changes; outlining promising directions for further improvement of the national social insurance system to ensure effective insurance protection and decent financial support for each insured person. Results. It has been established that social insurance is evidence of the sociality of any state that recognizes the supremacy of social values, cares for its citizens and adheres to declared social standards. It is argued that social challenges accompanying social transformations in the country, intensified by ATO, a pandemic and a full-scale war, necessitated the need for effective social security of citizens, the basis of which is social insurance itself. It is shown that the social insurance system has undergone many changes over the years of its existence. A critical analysis of the main reforms, which most affected the sphere of pension provision of the population and the health care system, reorganization of social insurance funds, was carried out. It has been proven that this transformation did not give the desired result, and social problems are only increasing. It is indicated that the important determinants of ensuring the effectiveness of the further reform of the social insurance system are: flexibility and adaptability of the system, its ability to adapt to the conditions of today; ensuring effective management of financial resources of social insurance funds, ensuring their non-deficit; systematic implementation of improvements and their compli- ance with international standards and social guarantees; deep awareness by employees and employers of the need to conduct labor activities honestly and openly. Conclusions. According to the results of the study, it was established that the main organi- zational and legal form of social security is social insurance within the framework of support and material stimulation of economically active citizens and improvement of the material situation of vulnerable population groups. The prospect of reforming the social insurance system in Ukraine depends on the effective cooperation of the state, employers and employees in the form of open dialogue and social responsibility of the parties to achieve the desired result – raising the level of social standards and high-quality social protection of citizens, intensification of labor activity and overcoming social upheavals.
Reforming the social insurance system in Ukraine: problem aspects and key tasks
Keywords: система загальнообов’язкового державного соціального страхування; соціальне страхування; пенсійне забезпечення; реформа; фонди соціального страхування; system of mandatory state social insurance; social insurance; pension provision; reform; social insurance funds