Фінансові аспекти функціонування ринку медичних послуг та закупівлі ліків - Желюк, Тетяна (Економічна думка, 2018)
Проаналізовано сучасні проблеми становлення ринку медичних послуг, акцентовано увагу на нерівномірному ресурсному забезпеченні медичних установ, наданні медичних послуг та лікарських засобів в умовах децентралізації, автономізації медичних установ та медичної реформи. Проаналізовано результативність врегулювання фінансових та цінових аспектів надання медичних послуг через програму державних фінансових гарантій, використання сучасних форм закупівель ліків та лікарських засобів, встановлення тарифу на медичні послуги, пов’язані з наданням первинної медичної допомоги, забезпечення якості та доступності лікарських засобів. Обґрунтовано підходи до покращення результативності та якості надання медичних послуг на регіональному рівні. The modern problems of formation of the market of medical services are analyzed. Attention is drawn to the resource provision of medical institutions, the provision of medical services and medicines in the context of medical reform. The effectiveness of the regulation of financial and price aspects of the provision of medical services through the program of state financial guarantees, the use of modern forms of procurement of medicines and medicines, the establishment of a tariff for medical services related to the provision of primary health care, quality assurance and availability of medicines has been analyzed. The approaches to improving the efficiency and quality of provision of medical services at the regional level are substantiated.
Keywords: програма державних фінансових гарантій; реімбурсація; тариф медичних послуг; державні закупівлі ліків; пріоритети бюджетного фінансування; program of state financial guarantees; reimbursement; tariff for medical services; state purchases of medicines; priorities of budget financing