Управління ефективністю інвестиційного проєктування із використанням економіко-математичного моделювання - Микитюк, Петро; Микитюк, Юлія; Mykytyuk, Petro; Mykytyuk, Yuliia (ЗУНУ, 2023)
Вступ. Для вирішення оптимальних завдань на стадії техніко-економічного планування необхідно встановити критерій оптимальності, який математично записується цільовою функцією. Таким критерієм у постановці нашого завдання виступає мінімізація тривалості виконання робіт проєкту під час реалізації його в термін, заданий інвестором. Під обмеженнями моделі ми розуміємо такі умови, які виражаються в обмеженні ресурсів як у кількісному, так і в якісному відношенні: звідси виникає проблема їх економії, найкращого розподілу, ефективного використання. Мета дослідження полягає у теоретико-методичному обґрунтуванні концепції управління ефективністю інвестиційного проєктування із використанням економіко-математичного моделювання. Методи дослідження. У процесі дослідження використовувались загальнонаукові і спеціальні методи пізнання: аналізу та синтезу, теоретичного узагальнення і формальної логіки, системного підходу, класифікації, статистичного аналізу, функціонально-вартісного аналізу, узагальнення, спостереження, математичної статистики, імітаційного та мережевого моделювання, конкретизації, техніко- економічних розрахунків. Результати. З’ясовано, що за допомогою запропонованої технології “потік” можна визначити як: календарний графік робіт для оптимального варіанта реалізації проєкту; календарні терміни початку й закінчення критичних робіт, від яких залежить термін усього проєкту; фактичні витрати реалізації проєкту. Значення цільової функції показує, які додаткові витрати необхідні для здійснення інвестиційного проєкту в заданий термін. Доведено, що технологія “потік” дає змогу визначити значення моделі і, на наш погляд, демонструє удосконалення розв’язання задач реалізації проєктів у заданий термін і забезпечує сумісність та єдність інформаційної підтримки, а отже, дає змогу отримувати більш достовірні дані. Оцінено головні переваги запропонованої методики: доступність вихідних даних; зрозумілий будь-якому учасникові проєкту алгоритм розрахунків; наочність результатів; зв’язок в єдиній моделі економічних інтересів основних учасників проєкту. Перспективи. Подальші дослідження мають бути спрямовані на здійснення безперервного процесу якісного й кількісного оцінювання ефективності інформаційної системи управління проєктами та необхідності створення спеціальної організаційної одиниці – стратегічний комітет, який дасть змогу створювати механізми ефективного управління інвестиційними проєктами територіальної громади, для досягнення її стратегічних цілей, а також сприятимуть втіленню стратегій за рахунок послідовних дій персоналу управління інвестиційним розвитком громади. Introduction. When solving optimal tasks at the stage of technical and economic planning, it is necessary to establish an optimality criterion, which is mathematically written as an objective function. Minimization of the duration of the project works during its implementation within the time limit set by the investor is such a criterion in the formulation of our task. By limitations of the model, we understand such conditions, which are expressed in the limitation of resources both quantitatively and qualitatively: hence the problem of their saving, the best distribution, and effective use arises. Goal consists in the theoretical and methodological substantiation of the concept of managing the effectiveness of investment planning with the use of economic and mathematical modeling Research methods. In the research process, general scientific and special methods of cognition were used: analysis and synthesis, theoretical generalization and formal logic, system approach, classification, statistical analysis, functional-value analysis, generalization, observation, mathematical statistics, simulation and network modeling, specification, technical and economic calculations Results. It was found that with the help of the proposed technology «Flow» it is possible to determine: the calendar schedule of works for the optimal version of the project implementation; the calendar dates of the start and end of critical works, on which the duration of the entire project depends; actual project implementation costs. The value of the objective function shows what additional costs are necessary for the implementation of the investment project in a given period. It has been proven that the «Flow» technology allows you to determine the value of the model and, in our opinion, demonstrates the improvement of the existing solution to the tasks of project implementation within the given time and ensures the compatibility and unity of information support, and therefore allows you to receive more reliable data. The main advantages of the proposed method were evaluated: availability of raw data; a calculation algorithm that is understandable to any project participant; clarity of results; connection in a single model of the economic interests of the main participants of the project. Perspectives. Further research should be aimed at carrying out a continuous process of qualitative and quantitative assessment of the effectiveness of the project management information system and the need to create a special organizational unit - a strategic committee, which will allow the creation of mechanisms for effective management of investment projects of the territorial community, to achieve its strategic goals, and will also contribute to the implementation of strategies due to the consistent actions of the community investment development management staff.
Management of the effectiveness of investment planning using tconomic and mathematical modeling
Keywords: мережева модель; менеджмент ефективності; інвестиційне проєктування; інформаційна система; інтенсивність виконання робіт; метод алгоритму виключення дефекту; самоврядування; network model; efficiency management; investment planning; information system; work intensity; defect exclusion algorithm method; self-management