Методика оцінки ризиків в системах критичної інфраструктури - Савчук, Кирило Вячеславович (Тернопіль, ЗУНУ, 2023)
Кваліфікаційна робота на тему "Методика оцінки ризиків в системах критичної інфраструктури" обсягом 76 сторінок включає 17 ілюстрацій, 1 додаток та 37 джерел за переліком посилань. Метою даної роботи є розробити та обгрунтувати методику оцінки ризиків в системах критичної інфраструктури (КІ) з урахуванням сучасних тенденцій у сфері інформаційних технологій та загроз, що можуть впливати на нормальне функціонування цих систем. Аналіз літературних джерел та існуючих методологій дозволить систематизувати та узагальнити інформацію, а також ідентифікувати прогалини у наявних підходах. Основні завдання включають визначення ключових понять, таких як "критична інфраструктура" та "ризик", а також аналіз факторів, що впливають на безпеку КІ. Дослідження спрямоване на формування чіткої та ефективної методики оцінки ризиків, які враховують специфіку критичної інфраструктури, зокрема її різноманітних секторів, від енергетики та транспорту до інформаційних технологій. Окрім теоретичних аспектів, робота спрямована на практичне використання отриманих результатів у реальних умовах. Розробка конкретних прикладів оцінки ризиків у різних секторах КІ дозволить перевірити ефективність запропонованих методик та надати практичні рекомендації для підвищення рівня безпеки та стійкості критичної інфраструктури. Результати роботи можуть бути корисні для спеціалістів у галузі кібербезпеки та всіх, хто цікавиться захистом критиної інфраструктури
Risk Assessment Methodology in Critical Infrastructure Systems
Keywords: критична інфраструктура; оцінка ризиків; critical infrastructure; risk assessment