Державний фінансовий контроль надання грантової підтримки наукової і науково-технічної діяльності за рахунок коштів державного бюджету - Петруха, Сергій Валерійович (Тернопіль, ЗУНУ, 2025)
У роботі досліджено теоретичні та прикладні аспекти функціонування системи грантової підтримки наукової і науково-технічної діяльності в Україні, зокрема особливості нормативного регулювання, організацію бюджетних програм, механізми контролю та вимоги до звітності. Розглянуто зміст і значення державного фінансового контролю, його місце у забезпеченні цільового використання бюджетних коштів, специфіку процедур планування, реалізації та оцінювання результатів грантових проєктів. Окреслено проблеми фрагментарності регулювання, обмеженості інституційної спроможності виконавців, складності процедур закупівель та недостатньої ризик-орієнтованості під час здійснення державного нагляду. Проаналізовано фінансовий стан ДП «ДУКЗ» як приклад державного підприємства, здатного реалізовувати грантові проєкти, визначено особливості його ліквідності, платоспроможності, структури активів, стану внутрішнього контролю та основні ризики використання бюджетних коштів. Сформовано пропозиції щодо удосконалення державного фінансового контролю на основі нормативної уніфікації, цифровізації процесів моніторингу, розвитку внутрішнього аудиту та впровадження ризик-орієнтованих підходів до оцінювання використання грантових ресурсів. The thesis examines the theoretical and applied dimensions of the functioning of the grant support system for scientific and scientific-technical activities in Ukraine, focusing on regulatory frameworks, the organisation of budget programmes, control mechanisms, and reporting requirements. The study analyses the essence and significance of state financial control, its role in ensuring the targeted use of budget funds, and the specific procedures of planning, implementation, and evaluation of grant-funded projects. Particular attention is paid to challenges such as fragmented regulation, limited institutional capacity of implementing agencies, procurement complexities, and insufficient risk-oriented approaches in state oversight. The financial condition of the State Enterprise “DUKZ” is analysed as an example of a publicsector entity capable of implementing grant projects. The assessment covers liquidity, solvency, asset structure, the state of internal control, and the main risks associated with the use of budgetary resources. The thesis proposes recommendations for improving state financial control through regulatory harmonisation, digitalisation of monitoring processes, development of internal audit, and the implementation of risk-based approaches to evaluating the efficiency and integrity of grant resource utilisation.
State financial control of grant support for scientific and scientific-technical activities at the expense of the state budget