Модель багаторівневої системи контролю доступу - Степанюк, Олександр Володимирович (Тернопіль, ЗУНУ, 2025)
Здiйcнeнo aнaлiз cистемних факторів впливу на процес контролю доступу, що дозволило визначити сучасні тенденції та перспективи розвитку технологій контролю доступу. На основі формування політик захищеності доступу до обчислювальних комплексів розроблено концепцію побудови моделі системи контролю доступу до інформаційних ресурсів. На основі формування вимог та умов для проектування архітектури контролю доступу розроблено чотирирівневу архітектуру для моделі системи контролю доступу. Розроблено модель багаторівневої системи контролю доступу, наведено опис тестового стенда з багаторівневим контролем доступу, що дозволило верифікувати отримані теоретичні результати. An analysis of systemic factors influencing the access control process has been carried out, which allowed us to determine current trends and prospects for the development of access control technologies. Based on the formation of access security policies for computing complexes, a concept for constructing a model of an access control system for information resources has been developed. Based on the formation of requirements and conditions for designing an access control architecture, a four-level architecture for the access control system model has been developed. A model of a multi-level access control system has been developed, a description of a test bench with multi-level access control is provided, which allowed to verify the obtained theoretical results.
A Model of a Multilevel Access Control System
Keywords: багаторівнева система; контроль доступу; дискреційна модель; рольова модель; мандатна модель; політика безпеки; multi-level system; access control; discretionary model; role model; mandate model; security policy