Угода про асоціацію між Україною та ЄС: перспективні можливості для співробітництва та ризики ЗВТ+ - Кривоус, Віталій (ТНЕУ, 2015)
Окреслено наслідки імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, основними з яких є участь України у ЗВТ+ як унікальної моделі доступу до ємних європейських ринків, перспектива залучення іноземних інвестицій в українську економіку, досягнення позитивних ефектів реформ. Розкрито основні параметри Угоди як потенціалу для співробітництва у сфері торгівлі, комплексного регулювання міжнародного руху основних факторів виробництва, взаємоузгодження економічних, соціальних та екологічних інтересів ЄС та України. Проаналізовано ризики ЗВТ+ для окремих сфер вітчизняної економіки та окреслено шляхи їх мінімізації, пріоритетне спрямування зусиль держави на зміцнення конкурентних позицій основних видів товарів та послуг.
Keywords: Угода; ЗВТ; імпортні мита; асоціація; торговельний режим; тарифні бар’єри; співробітництво; конкурентні позиції; макроекономічні ефекти