Продуктивність льону-довгунцю за використання різних протруйників насіння в умовах Лісостепу західного - Мичко, Василь Ромонович (Тернопіль, ЗУНУ, 2023)
Проаналізовано проблему захисту сходів льону-довгунцю від шкідників при широкому впровадженні у виробництво інтенсивної технології вирощування культури. Обґрунтовано принципово нові підходи до розв'язання даної проблеми за досконалого знання особливостей біології основних видів шкідливих комах, що пошкоджують сходи цієї культури і розробки на цій основі високоефективних, екологічно безпечних і технологічних способів контролю чисельності й істотного зниження шкодочинності фітофагів. Одержаний і узагальнений матеріал дає можливість рекомендувати найбільш економічно вигідну модель агротехнологій вирощування для льону-довгунцю. Застосування сучасних препаратів Круізер та Контадор Максі для протруєння насіння перед сівбою дає змогу додатково отримати чистого прибутку у розмірі 5781 грн/га при рівні рентабельності 134%.
Keywords: льон-довгунець; шкідники; інсектициди; протруйники; урожай; прибуток