Розподільчі та накопичувальні пенсійні системи: азіатський досвід та висновки для України - Петрушка, Олена Володимирівна; Сидор, Ірина Петрівна (Одеса, 2019)
У статті розглянуто основні підходи до фінансування пенсійних систем, які мають місце у світовій практиці. Виявлено основні переваги та недоліки солідарної та накопичувальної пенсійних систем. Здійснено аналіз основних моделей та напрямів реформування пенсійного забезпечення у країнах Східної та Південної Азії. На основі зарубіжного досвіду визначено основні завдання та шляхи удосконалення вітчизняної системи соціального страхування. Розглянуто дискусійні для української пенсійної системи питання співвідношення обов’язкового та добровільного пенсійного страхування, а також роль держави в управлінні накопичувальними фондами. Автором розглянуто сучасний стан функціонування світових фінансових ринків, як важливої передумови розвитку накопичувальних пенсійних систем. Обґрунтовано критерії побудови оптимальної моделі пенсійного забезпечення, яка включає в себе елементи як розподільчої, так і накопичувальної систем державного пенсійного страхування.
Keywords: пенсійне забезпечення; накопичувальні пенсійні фонди