Монетарна політика і підтримка економічної безпеки держави - Дзюблюк, Олександр Валерійович (Одеса: Східноєвропейський центр наукових досліджень; Research Europe, 2026)
Розглядається монетарна політика як один із механізмів забезпечення економічної безпеки. Від ефективності реалізації монетарної політики залежить стабільність цін, сукупний попит, кредитна та інвестиційна активність, економічне зростання, а отже, готовність економіки протистояти зовнішній агресії, суверенність та незалежність країни. Монетарна політика відіграє ключову роль у підтримці економічної безпеки держави, оскільки через інструменти регулювання грошової маси та кредитних умов вона нейтралізує загрози інфляційної дестабілізації, валютних шоків і фінансових криз, забезпечуючи реалізацію національних інтересів і підтримуючи національну безпеку.
Monetary policy and support for the economic security of the state
Keywords: монетарна політика; центральний банк; економічна безпека; банк; банківська система; національна безпека; контроль інфляції; фінансова безпека