Залучення ресурсів громадянського суспільства до подолання загроз коронакризи в умовах цифрових трансформацій - Панькова, Оксана; Касперович, Олександр (ЗУНУ, 2021)
У контексті євроінтеграційних прагнень України узагальнено результати європейських досліджень, що розкривають виклики, тенденції, перешкоди та можливості діяльності інститутів громадянського суспільства (ІГС) в європейських країнах в умовах впливу пандемії COVID-19. Акцентовано увагу на потужному потенціалі цифровізації у створенні оновленого середовища діяльності ІГС, що забезпечує стійкість в умовах впливу санітарноепідеміологічних небезпек, в разі форс-мажорних обставин тощо. На цьому підґрунті сформовано контекст, в якому досліджуються проблеми та можливості залучення ресурсів українського громадянського суспільства для стабілізації соціально-економічної ситуації в країні. На основі систематизації та узагальнення результатів загальнонаціональних та експертних досліджень, проведених в Україні, розкрито: 1) основні тенденції змін у діяльності українських організації громадянського суспільства (ОГС) в сучасних умовах, стан громадської думки з цих питань; 2) вплив коронакризи на діяльність українських ОГС, на громадську залученість українського населення; 3) проблеми та можливості розвитку інституційного забезпечення залучення потенціалу громадянського суспільства (ОГС) до процесів цифрових трансформацій в Україні, використання сучасних цифрових та інформаційно-комунікативних технологій самими ОГС. За результатами проведеного дослідження здійснено комплексне оцінювання стану та можливостей залучення ресурсів українських ОГС до подолання загроз коронакризи та подальшого постпандемійного відновлення з визначенням ключових пріоритетів щодо їхнього розвитку в умовах цифровізації.
Keywords: Ресурси громадянського суспільства; громадянська активність; новітні виклики; загрози пандемії COVID-19; цифрові трансформації; Україна; країни ЄС