Моделювання прийняття ризикових рішень з формування інвестиційного портфеля - Смалюк, Галина Федорівна; Smalyk, H. F. (My University, 2002)
АНОТАЦІЯ Смалюк Г. Ф. Моделювання прийняття ризикових рішень з формування інвестиційного портфеля. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 - економіко-математичне моделювання. - Технологічний університет Поділля Міністерства освіти і науки України, Хмельницький, 2002. Робота присвячена питанням ефективного формування інвестиційного портфеля. Сформульовано основні етапи формування інвестиційного портфеля. Побудовано модель, згідно з якою інвестор має можливість вибрати допустимий для себе рівень ризику портфеля і при фіксованому рівні ризику сформувати його з максимально можливою дохідністю; ризикові активи портфеля вважаються при цьому незалежними або такими, що їх дохідності взаємно корелюють згідно з моделлю Шарпа, у випадку, коли один з активів портфеля безризиковий. Досліджено також портфель, що не містить безризикових активів. Обчислено мінімально можливий рівень ризику такого портфеля без умови на рівень його сподіваної дохідності; для випадку, коли інвестора влаштовує рівень ризику, вищий від мінімального, досліджено задачу максимізації сподіваної дохідності портфеля. Як критерій ефективності портфеля досліджено коефіцієнт варіації випадкової дохідності, що поєднує в собі дві найважливіші характеристики портфеля: сподівану дохідність і дисперсію дохідності. Досліджена також задача оцінки сподіваної дохідності й ризику портфеля з різнотерміновими активами. Отримані розрахункові формули, програмно реалізовані засобами MS Excel, які за наявності необхідної інформації про активи портфеля дають змогу оперативно готувати рішення щодо формування інвестиційного портфеля. Ключові слова: інвестиційний портфель, активи портфеля, безризиковий актив, ризик портфеля, коефіцієнт варіації випадкової дохідності, портфель з різнотерміновими активами, мінімально можливий рівень ризику, максимізація сподіваної дохідності, дисперсія дохідності. ANNOTATION Smalyk H. F. The modeling of the decisions making under risk on formation of investment portfolio. - Manuscript. The dissertation on reception of scientific degree of the candidate of economic sciences on speciality 08.03.02 - economic and mathematical modeling. - Technological University Podillya, Khmelnitskiy, 2002. The paper reveals the problems of the effective formation of the investment portfolio. The main steps of the formation of the investment portfolio are determined. In the case, when one of portfolio assets is out of the risk, a model enabling an investor to select the most acceptable risk level of portfolio and on the assumption of the fixed risk level, to form it profitable to the utmost: the risk assets of the portfolio are considered to be independent or with correlated returns according to the Sharp model. The portfolio without non-risk assets studied as well. The minimal possible risk of the portfolio not stipulated by its expected return is calculated; in case, when investor finds a risk level higher than the minimal to be acceptable, the task of the maximization of the portfolio return is investigated. The variation coefficient of the casual return as criterium of the effectivity of the portfolio is studied; this coefficient entails two most important features of the portfolio: expected return and the return dispersion. Estimations of the expected return and risk of the portfolio with assets of various term is revised. A number of calculation formulas was obtained are tested by implementation of MS Excel which makes it possible to arrange information necessary for investment portfolio formation predetermined by the assets of portfolio. Key words: investment portfolio, portfolio assets, non-risk assets, portfolio risk, coefficient of variation of casual return, the most minimal risk, maximization of the expected return, dispersion of return.
Modeling of the decisions making under risk on formation of investment portfolio
Keywords: інвестиційний портфель; активи портфеля; безризиковий актив; ризик портфеля; коефіцієнт варіації випадкової дохідності; портфель з різнотерміновими активами; мінімально можливий рівень ризику; максимізація сподіваної дохідності; максимізація сподіваної дохідності дисперсія дохідності