Телекомунікаційні підприємства України: до питання обліку їх корпоративних прав - Патряк, Олександра Тарасівна; Patriak, Oleksandra (ТНЕУ, 2015)
Дана стаття присвячена дослідженню стану та перспектив розвитку ринку телекомунікаційного зв’язку в Україні, визначенню основних тенденцій діяльності телекомунікаційних підприємств, окресленню значення інвестицій (в тому числі іноземних) для її розширення. На основі проаналізованих кількісних показників діяльності таких підприємств, визначено загальний рівень їх прибутковості. Метою даної публікації є вивчення стану ринку телекомунікаційних послуг в Україні, визначення тенденцій його розвитку, опис основних проблем, з якими стикаються телекомунікаційні підприємства, а також окреслення значення бухгалтерського обліку корпоративних прав. В ході дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема, статистичні методи для аналізу офіційних статистичних даних та даних експертних оглядів бізнес-аналітиків, методи узагальнення і порівняння, які дозволили визначити динаміку та структуру ринку телекомунікацій в Україні, а також графічний метод представлення матеріалу, що дозволило підвищити достовірність отриманих висновків. За результатами вивчення стану ринку послуг телекомунікаційного зв’язку в Україні, визначено тенденції та перспективи його розвитку, описано основні проблеми функціонування підприємств сфери інформації і телекомунікації. Крім того окреслено значення бухгалтерського обліку корпоративних прав, яке полягає у інформаційній підтримці управлінських рішень суб’єктів інвестиційних відносин щодо корпоративних прав телекомунікаційних підприємств. Автором виділені завдання бухгалтерського обліку корпоративних прав телекомунікаційних підприємства у емітента та інвестора, що пристосовані для відповіді на управлінські запити та забезпечують підвищення достовірності інформації про операції з корпоративними правами. The article is concerned with conditions and prospects of telecommunications market development in Ukraine. The main tendencies of telecommunications enterprises activity were specified. The importance of national and foreign investments for subscriber growth was determined. Having analyzed quality coefficients of corporate activities, the total level of telecommunications enterprises profitability was considered. The purpose of this paper is investigation of telecommunications market conditions in Ukraine, determination of its development tendencies, the main problems description and emphasizing the meaning of equity rights accounting. General scientific and special research methods, in particular statistic methods for analysis of official statistic and expert inspection of business analysts’ data, generalization method and comparison method defining dynamics and structure of telecommunications market in Ukraine, and diagram method giving the possibility to increase data verification were used in the article. The tendencies and prospects of telecommunications market conditions in Ukraine were examined. The main problems of business operation in the sphere of information and telecommunications were described in the article. Besides, the meaning of equity rights accounting what is information support of managerial solutions of investment entity concerning equity rights of telecommunications enterprises was emphasized. The author provided some tasks of equity rights accounting of telecommunications enterprises in emitter and investor giving answers for managerial inquiries and supporting increasing data verification concerning operations with equity rights.
Telecommunication companies in Ukraine: the question of corporate accounting rights
Keywords: телекомунікаційні підприємства; корпоративні права; облік корпоративних прав; емітент; інвестор; telecommunications enterprises; equity rights; equity rights accounting; emitter; investor