Теоретичні аспекти інноваційного потенціалу підприємства у формуванні управлінської стратегії - Барна, Степан (Тернопільський національний економічний університет, 2016)
Вступ. Конкурентні умови функціонування підприємств зумовлюють звертатись до організації інноваційної діяльності. Проактивність у бізнес-середовищі визначається наявністю комплексу інструментів із застосування відповідних підходів до управління такою діяльністю. Як результат, виникає необхідність у системному розгляді інноваційного потенціалу підприємств. Мета: вивчення теоретичних аспектів інноваційного потенціалу підприємства шляхом застосування системного підходу до формування стратегії управління. Метод (методологія). Методологічною основою проведення дослідження стали такі методи: аналізу і синтезу – для уточнення сутності інноваційного потенціалу підприємства; діалектичного пізнання – для визначення умов застосування системного підходу до формування стратегії управління підприємства; структуризації – при встановленні інноваційної складової у стратегії розвитку підприємства. Результати. У статті розглянуто системний підхід до управління інноваційною діяльністю підприємства. Обґрунтовано доцільність застосування інноваційного потенціалу підприємства у формуванні стратегії управління. Досліджено використання інноваційного потенціалу на мікро-, мезо- та макрорівнях. Розглянуто інноваційну складову у стратегії розвитку підприємства. Отримані результати дослідження теоретичних аспектів інноваційного потенціалу у формування стратегії управління підприємства є основою для проведення подальших наукових розвідок щодо діагностики рівня використання інноваційного потенціалу підприємств. Introduction. The competitive conditions of enterprises functioning provide of necessary to turn to the organization of innovative activity. Proactivity in the business environment is determined by the presence of a set of tools to use of appropriate approaches to management such activities. As a result, there is a need for systematic consideration of the innovative potential enterprises. Purpose: the study of theoretical aspects of innovative potential of enterprise by using the system approach to formation of management strategy. Method (methodology). Methodological basis of the research were the following methods: analysis and synthesis – for the specification essence of innovative potential of enterprise; dialectical cognition – for the determining of factors for formation of management strategy of enterprise; structuring – for the developing of the innovative component in the strategy of enterprise development. Results. The article is explored the system approach in the innovation activity of enterprise. The using of innovative potential enterprise within formation of management strategy is justified. The innovative component in the strategy of enterprise development is discovered. The results of the study of theoretical aspects of innovative potential within formation of management strategy of enterprise are the basis for further research of diagnostic of innovative potential using at enterprises.
Theoretical aspects of innovative potential of enterprise within formation of management strategy
Keywords: стратегія інноваційного розвитку; система управління інноваційною діяльністю; інноваційний потенціал; інноваційна активність; інформаційна мережа; strategy of innovative development; management system of innovation activity; innovative potential; innovative activity; information grid