Адаптація підсистеми майнового оподаткування Польщі до практики України - Письменний, Віталій Валерійович (My University, 2018)
Вивчено досвід функціонування підсистеми майнового оподаткування Польщі. Зокрема, у цій державі податком на нерухомість оподатковується земля, будівлі або їх частини, будівлі або їх частини, пов’язані з веденням бізнесу, а податок на транспортні засоби має обмежену базу оподаткування та, головно, стосується власників вантажівок, тягачів, напівпричепів і причепів, автобусів. Встановлено, для побудови в Україні ефективної підсистеми майнового оподаткування, крім вдосконалення на основі польського досвіду елементів оподаткування й механізму справляння майнових податків, необхідно активно розвивати ринки землі, нерухомості та транспортних засобів шляхом їх лібералізації і виведення з “тіні” й заразом підвищення потребує рівень податкової культури населення.
Keywords: доходи місцевих бюджетів; система місцевого оподаткування; підсистема майнового оподаткування; місцеві податки і збори; майнові податки