Зміна управлінських парадигм як фактор розвитку бухгалтерського обліку: стратегічний аспект - Бруханський, Руслан Феоктистович; Brukhanskyi, Ruslan Feoktystovych (My University, 2014)
Стаття присвячена аналізу впливу зміни управлінських парадигм на розвиток облікової практики, атакож вивченню можливості розробки стратегічної парадигми бухгалтерського обліку. Автром виділенобазові управлінські парадигми у взаємозв’язку із розвитком системи бухгалтерського обліку. Розглянуто впливзміни управлінських парадигм на розвиток облікової системи. Проведено аналіз підходів вітчизняних ізарубіжних вчених до виділення стратегічної парадигми бухгалтерського обліку. Обґрунтовано недоцільністьвиділення стратегічної парадигми обліку на сучасному етапі розвитку облікової системи у зв’язку знаступними причинами: відсутність чітких вимог, яким повинна відповідати новостворена стратегічнапарадигма бухгалтерського обліку; неможливість обґрунтування доцільності, переваг і необхідностізастосування елементів методології стратегічного обліку. Обґрунтовано необхідність використанняоблікової інформації для здійснення процесів довгострокового прогнозування, стратегічного планування, аналізу стратегічних показників і стратегічного контролю, що потребує удосконалення обліково-аналітичноїсистеми підприємства в напрямі забезпечення його стратегічної орієнтації. The article addresses the analysis of the impact of changes in management paradigms on development of accounting practices, and study of feasibility of developing a strategic paradigm of accounting. The author has pointed out the basic management paradigms in conjunction with the development of accounting. Addressed is the effect of changes in management paradigms on the development of accounting systems. Analyzed are the approaches of national and foreign scientists to isolation of the strategic paradigm of accounting. Isolation of strategic paradigm of accounting is proved unreasonable at the current development of the accounting system for the following reasons: lack of clear requirements to be met by the newly formed strategic paradigm of accounting; inability to rationale the feasibility, benefits and necessity of applying the elements of methodology of strategic accounting. Proved has been the necessity of use of accounting information for the processes of long-term forecasting, strategic planning, strategic parameters analysis and strategic control, which requires the improvement of an enterprise’s accounting and analytical system towards its strategic orientation.
Keywords: парадигма управління; парадигма обліку; стратегічний управлінський облік; стратегічний фінансовий облік; management paradigm; accounting paradigm; strategic management accounting; strategic financial accounting