Синтаксичне розмаїття та специфіка безособово-інфінітивних конструкцій у творах Г. Квітки-Основ’яненка - Шкіцька, Ірина Юріївна (Видавець Прокопенко Г. Є., 2003)
Статтю присвячено вивченню безособово-інфінітивних речень у творах Г. Квітки-Основ’яненка. Автор досліджує репрезентованість дієслівних, прислівникових і прономінальних безособово-інфінітивних речень у творах письменника. Порівнюється частотність функціонування стверджуваних і заперечних безособово-інфінітивних речень. З’ясовано позицію дієслова-зв’язки щодо неінфінітивного компонента в аналізованих конструкціях. Ураховано заміщеність / незаміщеність позиції інфінітивного компонента у їх структурі. Шкицкая И. Ю. Синтаксическое разнообразие и специфика безлично-инфинитивных конструкций в произведениях Г. Квитки-Основьяненко. Статья посвящена изучению безлично-инфинитивных предложений в произведениях Г. Квитки-Основьяненко. Автор исследует репрезентацию глагольных, наречных и прономинальных безлично-инфинитивных предложений в произведениях писателя. Сравнивается частотность функционирования утвердительных и отрицательных безлично-инфинитивных предложений. Выяснена позиция глагола-связки относительно неинфинитивного компонента в анализируемых конструкциях. Учитывается занятость / незанятость позиции инфинитивного компонента в их структуре.
Keywords: безособово-інфінітивні речення, стверджувальні / заперечні контрукції, дієслово-зв’язка, призв’язковий компонент, препозиція / постпозиція; безлично-инфинитивные предложения, утвердительные / отрицательные контрукции, глагол-связка, присвязочный компонент, препозиция / постпозиция