Роль публічних фінансів у реалізації проєктів екологічного розвитку - Горин, Володимир Петрович (My University, 2022)
Окреслено роль публічних фінансів у реалізації проєктів екологічного розвитку. Доведено, що перспективи підвищення ефективності бюджетного фінансування екологічного розвитку територій насамперед пов’язані зі збільшенням абсолютних обсягів видатків на реалізацію екологічних програм, а також із забезпеченням їх кореспонденції з надходженням від фіскальних платежів екологічного призначення. Проте, це потребує внесення змін до правової бази, що не належить до компетенції місцевого самоврядування. Поряд з цим, необхідно передбачити імперативну наявність бюджетних програм екологічного спрямування у структурі видатків місцевих бюджетів. На теперішній час вагома частина територіальних громад взагалі не реалізують таких програм, перерозподіляючи кошти від сплати екологічного податку на інші цілі, не пов’язані із захистом довкілля. Завдяки обов’язковості бюджетних програм у сфері захисту довкілля можна досягти суттєвого збільшення обсягів фінансування природоохоронних заходів.
The role of public finance in implementation of ecological development projects
Keywords: екологічні проєкти; публічні фінанси; екологічні програми; екологічне оподаткування