Формування облікової політики переробних підприємств в умовах адаптації національних положень до міжнародних стандартів обліку та звітності - Рожелюк, Вікторія Миколаївна; Денчук, Павло Никифорович (Бізнес Інформ, 2017)
У статті визначено принципи підготовки облікової політики з використанням вітчизняного та зарубіжного досвіду, узагальнено науково-теоретичні підходи та вдосконалено формулювання поняття «облікова політика». Обґрунтовано доцільність проведення попередньої оцінки ефективності організаційних заходів через використання узагальнених в обліковій політиці критеріїв, висвітлено рівні нормативно-правового регулювання облікової політики з урахуванням діючого законодавства. Розкрито порядок визначення параметрів та напрямів облікової політики, визначено вимоги до формування облікової політики, досліджено вплив факторів на її формування в умовах ринку. Сформовано рекомендації щодо основних розділів Наказу про облікову політику на переробному підприємстві, визначено перелік складових Наказу про облікову політику із урахуванням організації та технології виробничого процесу переробних підприємств в умовах ринкової економіки. Зроблено порівняльну характеристику міжнародних та національних положень щодо формування облікової політики підприємств у ринковому середовищі. The article defines principles for preparation of accounting policies using both domestic and foreign experience, generalizes scientific and theoretical approaches, and improves the wordings of the concept of «accounting policy». The feasibility of conducting a preliminary assessment of efficiency of organizational activities through the use of the criteria generalized in the accounting policy has been substantiated, the legal and regulatory levels have been highlighted, taking into consideration the existing legislation. The procedure for determining the accounting policy parameters and directions has been disclosed, requirements to the formation of accounting policy have been defined, influencing of factors on its formation in market conditions has been researched. Recommendations for the main sections of the accounting policy order in the processing enterprise have been formulated, a list of parts of the accounting policy order has been determined, taking into consideration the organization and technology of the working process of processing enterprises in the circumstances of market economy. A comparison of international and national regulations on the formation of accounting policies for the market-based enterprises has been carried out.
Keywords: організація бухгалтерського обліку; удосконалення; нормативно-правове регулювання; облікова політика; принципи; робочий план рахунків; обліковий процес; переробне підприємство