Cтруктурний аналіз інноваційної діяльності підприємств в Україні у контексті формування пріоритетів фінансового регулювання - Крупка, Михайло; Демчишак, Назар; Гриб, Василь; Krupka, Myhaylo; Demchyshak, Nazar; Hryb, Vasyl (ТНЕУ, 2019)
Вступ. Стаття присвячена сучасним проблемам аналізу інноваційних процесів в Україні у контексті стримуючих чинників та існуючих проблем у вітчизняній економіці. Мета – структуризація інновацій для формування пріоритетів фінансового регулювання та його стратегічних орієнтирів. Методи. Для одержання результатів у дослідженні використано низку загальнонаукових і спеціальних методів: структурний аналіз, статистичні методи, системний аналіз, метод наукового абстрагування. Обґрунтовано тлумачення фінансового регулювання інноваційної діяльності як узгодженого комплексного законодавчо регламентованого застосування бюджетних і податкових інструментів з метою впливу державних інститутів на функціонування національної інноваційної системи, інноваційний потенціал й інноваційну безпеку в країні, спрямованого на зміцнення конкурентоспроможності та утвердження інноваційної моделі соціально-економічного розвитку. Проведено аналіз структурних особливостей інноваційної діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання. Розкрито роль технологічних інновацій (процесових і продуктових) у економіці України. З’ясовано специфіку впровадження нетехнологічних інновацій в розрізі маркетингових та організаційних їх типів. Виявлено тенденційно низьку роль продуктових інновацій у загальній структурі інноваційної діяльності підприємств України, що становить загрозу інноваційній безпеці країни. Аргументовано, що пріоритетом фінансового регулювання має бути інтеграція в межах тріади наука-інновації-виробництво. Акцентовано на особливій ролі елементів інноваційної інфраструктури (наукових парків, технологічних парків, інноваційних кластерів) у підвищенні ефективності фінансового регулювання інноваційної активності. Перспективи подальших наукових розвідок з досліджуваної проблематики першочергово полягають у обґрунтуванні конкретних рішень щодо підвищення ролі освітньо-наукової складової та стимулюванні досліджень й розробок як запоруки інноваційних успіхів підприємств в Україні. Introduction. The article is devoted to modern problems of analysis of innovative processes in Ukraine in the context of restraining factors and existing problems in the domestic economy. The purpose of the article is to structure innovation in order to determine the priorities of financial regulation and its strategic orientations. Methods. To obtain the results in the study a number of general scientific and special methods were used: structural analysis, statistical methods, system analysis, scientific abstraction method. Results. The interpretation of the financial regulation of innovation activity as an agreed comprehensive legislative regulation of the use of budget and tax instruments is grounded in order to influence state institutions on the national innovation system functioning, innovation potential and innovative security in the country, aimed at strengthening competitiveness and establishing an innovative model of socio-economic development. The analysis of structural features of innovative activity of domestic business entities is carried out. The role of technological innovations (process and product) in the Ukrainian economy is revealed. The specifics of the introduction of non-technological innovations in the context of marketing and organizational are detected. The tendentious low role of product innovations in the overall structure of innovation activity of Ukrainian enterprises is identified, which poses a threat to the country's innovative security. It is argued that the priority of financial regulation should be the integration within the triangle of science-innovation-production. The emphasis is on the role of elements of innovation infrastructure (scientific parks, technological parks, innovation clusters) in increasing the efficiency of financial regulation of innovation activity. Conclusions. The prospects of further scientific research on the subject of research are primarily based on substantiating concrete decisions to increase the role of educational and scientific components in stimulating research and development as a pledge of innovative successes of enterprises in Ukraine.
Customer analysis of enterprises innovative activity in Ukraine in the context of financial regulation priorities forming
Keywords: інновації; структурний аналіз; технологічні інновації; нетехнологічні інновації; фінансове регулювання інноваційної діяльності; innovations; structural analysis; technological innovations; non-technological innovations; financial regulation of innovation activity