Дух України в поезії Тараса Шевченка - Паучок, Володимир; Гнасевич, Надія; Pauchok, Volodymyr; Hnasevych, Nadiya (ТНЕУ, 2011)
На основі зіставлення ідеологічного дискурсу щодо Шевченкових текстів з процесами творення української нації в її державних й культурних аспектах подано інтерпретацію деяких фрагментів “Кобзаря” з погляду розкриття в них духу України, включаючи смислообрії національної символіки. Встановлено, що має місце активізуючий вплив Шевченкових текстів на процеси творення українського світорозуміння. Сформульовано висновки щодо збереження можливості його психокультурного розвитку. On the basis of comparison of ideological discourse of Shevchenko’s texts with the processes of Ukrainianian nation’s creation in its state and cultural aspects the interpretation of some abstracts of “Kobzar” from the point of view of Ukrainian spirit, including national symbols is presented. The conclusion about the active impact of Shevchenko’s texts on the processes of Ukrainian world creation has been made. The conclusion about the preservation of opportunities of its development has been formulated.
Spirit of Ukraine in the poetry of Taras Shevchenko