Математичне моделювання впливу зовнішнього боргу України на рівень життя населення - Кармелюк, Ганна; Пласконь, Світлана; Сенів, Галина; Karmeliuk, Hanna; Plaskon, Svitlana; Seniv, Halyna (ТНЕУ, 2017)
Визначено, що поточний стан світової фінансової системи можна охарактеризувати як кризу надмірної заборгованості, питання зовнішньої заборгованості України є надзвичайно важливими для сучасного етапу стабільного розвитку країни. Неефективне використання зовнішніх запозичених коштів призводить до фактичної втрати державою своєї економічної та політичної безпеки, зокрема до зниження показників життєвого рівня населення. Проаналізовано динаміку гарантованого державою зовнішнього боргу та показників життєвого рівня населення України за 1996–2016 рр. та їх взаємозв’язок. Розроблено ряд трендових моделей динаміки величин зовнішнього державного боргу України, прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплат. Дані моделі були використані для розрахунку їх прогнозних значень. Побудовано та обґрунтовано економіко-математичні моделі залежностей прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплат від зовнішнього державного боргу та економіко-математичні моделі залежностей гарантованого державою зовнішнього боргу від прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплат. Показано тісну залежність прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Виділено періоди динаміки прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплати, обчислені у гривневому та доларовому еквівалентах. Показано, що тенденція зміни значень цих показників має одні і ті ж самі вітки або періоди. Доведено, що курс долара відносно гривні відіграє суттєву роль у формуванні показників життєвого рівня населення України. Розраховано моделі розподіленого лагузалежностей прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплат від зовнішнього боргу, в яких показано, що основний вплив зовнішнього гарантованого державою боргу на прожитковий мінімум та мінімальну зарплату проявляється із запізненням у чотири роки. Побудовано та обґрунтовано моделі з інструментальними змінними прямої та оберненої залежності зовнішнього боргу від прожиткового мінімуму та прожиткового мінімуму від боргу. Дані моделі використано для прогнозу досліджуваних показників.
Mathematical modeling of influence of Ukraine’s external debt on standards of living
Keywords: гарантований державою зовнішній борг України; прожитковий мінімум; мінімальна зарплата; середня зарплата; тренд; економіко-математичне моделювання; лаг; взаємна кореляційна функція; моделі розподіленого лагу; метод інструментальних змінних; прогнозування