Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29468
Назва: Розвивальна діагностика психологічної грамотності педагога. Тест «Хто підніме папірець?
Автори: Фурман, Анатолій
Ключові слова: теоретична і практична складові психології
розвивальна (проблемно-ситуативна) психодіагностика
тестування
проблемна ситуація
проблема
задача
внутрішня проблемна ситуація
зовнішня і внутрішня задачі
задачна ситуація
пошукова пізнавальна активність
процеси формулювання і розв’язування задач
учбова, навчальна, виховна та освітня задачі
проблемна педагогічна ситуація
культурно-психологічна грамотність
психолого-педагогічна майстерність
педагогічна компетентність
професійна обізнаність
модульно-розвивальне навчання
фундаментальний соціально-психологічний експеримент
інноваційна діяльність
паритетні освітні взаємостосунки
джерела і форми проблемності
довизначення і перевизначення задачі
внутрішнє прийняття/неприйняття
зона розв’язків і зона зняття задач
вихід із реальної проблемної ситуації
рефлексивне управління
самореалізація
Я-концепція
Дата публікації: 2002
Видавництво: ТАНГ
Бібліографічний опис: Фурман А. Розвивальна діагностика психологічної грамотності педагога. Тест «Хто підніме папірець?» [Текст] / Анатолій Фурман // Психологія і суспільство. - 2002. - № 1. - С. 119-153.
Короткий огляд (реферат): Основу статті становить оригінальна тестова методика діагностичного дослідження культурно-психологічної грамотності педагога, яка створена автором навесні 1992 року і вперше з успіхом використана під час проведення Всеукраїнського конкурсу “Вчитель року”[див. 37; 45]. Упродовж десятиліття за тестом “Хто підніме папірець?” продіагностовано більше 3 тисяч учителів загальноосвітніх шкіл та керівників освітніх установ і закладів України під нашим наставництвом та розтлумаченням здобутих результатів. Унаслідок кількаразового доопрацювання відрефлексовані теоретико-методологічні засади і процедурно-технологічні схеми методики, емпіричне підтвердження одержали способи статистичної обробки кількісних даних та ключ до пропонованого тесту. Багатократно доведено, що зміст, принципи і визначальні параметри побудови моделей проблемних ситуацій спроектовані з урахуванням сучасних досягнень теоретичної і практичної гілок психології. Цією науковою публікацією автор уперше обґрунтовує авторську концепцію проблемно-ситуативної (розвивальної) діагностики, котра синтезує на новому рівні узагальнення теоретико-методологічні на-працювання у сферах: а) психології задачної організації життя людини, б) виникнення, розвитку і функціонування проблемних ситуацій у її психічному світі, в) проектування і моделювання можливих виходів особистості із складних життєвих (у т. ч. професійних) ситуацій як взаємодоповнення позитивних і негативних розв’язків та позитивного і негативного зняття задач, проблем, запитань (мінізадач), г) досвіду рефлексивного управління педагогом ефективною розвивальною взаємодією з учнями. Наводяться інструкція та стимульний матеріал до тесту, подаються приклади кількісної і статистичної обробки результатів, їх нормування і стандартизації, а також здійснюється психологічний аналіз кожного з наведених виходів-розв’язків і будується графічна модель ситуативної ефективності педагогічної діяльності вчителя.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29468
Розташовується у зібраннях:Психологія і суспільство 2002, № 1 (7)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Фурман.pdf781.37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.