Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/39852
Назва: Прямі іноземні інвестиції: структурні зміни та вплив на економічну безпеку України
Автори: Бабець, Ірина
Миценко, Іван
Миценко, Валерій
Ключові слова: Прямі іноземні інвестиції
інвестиційна безпека
інтегральний показник
структура прямих іноземних інвестицій
макроекономічна безпека
рівень безробіття
ВВП
індекс споживчих цін
високотехнологічні галузі промисловості
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Бабець, І. Прямі іноземні інвестиції: структурні зміни та вплив на економічну безпеку України [Текст] / Ірина Бабець, Іван Миценко, Валерій Миценко // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 2. – С. 319-334.
Короткий огляд (реферат): Здійснено оцінку рівня інвестиційної безпеки України впродовж 2006– 2018 рр. Визначено найбільш впливові чинники інвестиційної безпеки держави, серед яких є структура прямих іноземних інвестицій, зокрема їх наукомісткість. Виявлено високу чутливість інтегрального показника інвестиційної безпеки до зміни частки інвестицій у високотехнологічні галузі промисловості в загальних обсягах ПІІ. За допомогою регресійного аналізу підтверджено істотний вплив структурних змін у прямому іноземному інвестуванні на стан макроекономічної безпеки нашої держави впродовж 2006–2018 рр. Встановлено обернену залежність між рівнем безробіття і такими показниками структури ПІІ, як частка інвестицій у високотехнологічні галузі промисловості та частка інвестицій у металургійне виробництво. Не виявлено зв’язок між рівнем безробіття і змінами частки інвестицій в оптову й роздрібну торгівлю, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, в інформаційну і телекомунікаційну діяльність, у фінансову діяльність та страхування в загальних обсягах ПІІ. Визначено, що існує щільний прямий зв’язок між показником ВВП на одного мешканця і зміною у структурі ПІІ частки інвестицій у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, в інформаційну і телекомунікаційну діяльність, у фінансову діяльність та страхування. Підтверджено міцний прямий зв’язок між темпами зростання ВВП і зміною в загальних обсягах ПІІ частки інвестицій у металургійну промисловість та інвестицій у високотехнологічні галузі промисловості. Виявлено слабкий прямий зв’язок між індексом споживчих цін і частками у структурі ПІІ інвестицій в оптову й роздрібну торгівлю та у високотехнологічні галузі промисловості. Визначено обернений зв’язок між індексом споживчих цін і часткою інвестицій в інформаційну та телекомунікаційну діяльність у загальних обсягах ПІІ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/39852
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№2) Червень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
БАБЕЦЬ.pdf313.21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.