Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41021
Назва: Варіабельність індикаторів продовольчої безпеки України в контексті глобальних викликів
Інші назви: Variability of Ukrainian food security indicators in the context of global challenges
Автори: Карп, Ірина
Вірковська, Анастасія
Karp, Iryna
Virkovska, Anastasiya
Ключові слова: продовольство
продовольчі ринки
продовольча безпека
індикатори продовольчої безпеки
глобальні виклики
food
food markets
food security
food security indicators
global challenges
Дата публікації: 2020
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Карп, І. Варіабельність індикаторів продовольчої безпеки України в контексті глобальних викликів [Текст] / Ірина Карп, Анастасія Вірковська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2020. – Вип. 4. – С. 35-51.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Впродовж останніх років гостро постала необхідність вирішення глобальних соціально-економічних проблем. Однією із важливих та актуальних є продовольча безпека. Забезпечення продовольчої безпеки в глобальному масштабі носить дуальний характер,зокрема, з однієї сторони є країни, які страждають від нестачі харчових продуктів і всіма можливими методами борються з голодом, а з іншої – ті, які потерпають від надлишків харчових продуктів, або від надмірної норми їх споживання і змушені боротися з ожирінням нації. Оцінювання рівня продовольчої безпеки розкривається через систему показників, які дають всебічну характеристику її поточного стану, структури, динаміки і тенденцій змін. Рівень продовольчої безпеки держави аналізується за допомогою оцінних індикаторів і критеріїв, що дозволяє використовувати їх при формуванні напрямів розвитку агропродовольчого сектора України. Мета. Метою статті є оцінювання рівня продовольчої безпеки України на основі дослідження її стану і динаміки, індикаторів доступності та структури споживання базових продуктів харчування. Методи.Для досягнення визначеної мети застосовано комплекс загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення – для визначення сутності та змісту поняття «продовольча безпека країни»; статистичного аналізу – для оцінки індикаторів продовольчої безпеки України відповідно до їх порогових значень; порівняння і групування – для оцінки індикаторів продовольчої безпеки в динаміці; ретроспективного аналізу – для вивчення і порівняльного оцінювання показників продовольчої безпеки; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення та формулювання висновків. Результати. Під час проведеного аналізу продуктової безпеки виявлено, що нинішня криза є певною нагодою застосувати нові інструменти для розвитку аграрного сектора. Обгрунтовано, що продовольчій безпеці належить ключова роль у соціально-економічному розвитку держави. На основі нормативно-правових актів визначено зміст продовольчої безпеки країни. Наголошено, що глобальним викликом продовольчій безпеці є загроза та поширення коронавірусу, оскільки в умовах запровадження карантинних обмежень ускладнюється доступ населення до продуктів харчування. Доведено, що забезпечення глобальної продовольчої безпеки в умовах подолання викликів пандемії коронавірусної інфекції вимагає від суспільства покращення співробітництва. З’ясовано та оцінено індикатори, що характеризують стан продовольчої безпеки України за основними групами харчових продуктів. Проаналізовано: впродовж 1990–2019 рр. зміни в якісному забезпеченні раціону людини основними видами продуктів; добову енергетичну цінність раціону людини; економічну доступність продуктів; достатність запасів зерна у державних резервах; диференціацію вартості харчування за соціальними групами; ємність внутрішнього ринку за окремими видами продуктів; продовольчу незалежність за окремим продуктом. На основі проведеного аналізу встановлено, що в раціоні людини скоротилося споживання молока і молокопродуктів, риби та плодово-ягідної продукції та підвищилося споживання картоплі та цукру. Виявлено утримання високого рівня частки витрат на харчування у сукупних споживчих витратах населення України, що обмежує можливості для задоволення соціально- культурних потреб. Доведено, що для підвищення рівня продовольчої безпеки країни в умовах сучасних глобальних викликів доцільно збалансувати систему продовольчої безпеки в розрізі оцінних критеріїв та показників. Перспективи. Перспективним напрямком дослідження постає питання необхідності удосконалення підходів до методичного оцінювання продовольчої безпеки країни у сегментах забезпечення її стратегічних орієнтирів та зміцнення в умовах посилення глобальних викликів. Introduction. In recent years, the need to address global socio-economic problems has become acute. One of the most important and relevant is food security. Food security on a global scale is twofold. On the one hand, countries that suffer from food shortages and fight against hunger by all possible means, but on the other hand, others suffer from food surpluses or excessive food consumption and аре forced to fight the nation’s obesity. Assessment of the level of food security is revealed through a system of indicators that give a comprehensive description of its current state, structure, dynamics and trends. Indicators are the most important guidelines for food security and are especially relevant for the conduct of general economic policy and evaluation of its results. The level of food security of the state is analyzed with the help of evaluation indicators and criteria, which allows to use them in the formation of directions of development of the agri-food sector of Ukraine. Purpose. The purpose of the article is to assess the level of food security of Ukraine on the basis of a study of its condition and dynamics, indicators of availability and structure of consumption of basic food products. Methods. To achieve this goal, a set of general scientific methods was used: theoretical generalization - to determine the essence and content of the concept of «food security of the country»; statistical analysis - to assess the indicators of food security of Ukraine in accordance with their threshold values; comparison and grouping - to assess food safety indicators in the dynamics; retrospective analysis - for the study and comparative evaluation of food security indicators; abstract-logical - for theoretical generalization and formulation of conclusions. Results. The analysis of food security revealed that the current crisis is an opportunity to use new tools for the development of the agricultural sector. It is substantiated that food security plays a key role in the socio-economic development of the state. The content of food security of the country is determined on the basis of normative legal acts. It is emphasized that the global challenge to food security is the threat and spread of coronavirus, as the introduction of quarantine restrictions makes it difficult for people to access food. It has been proven that ensuring global food security in the face of the challenges of the coronavirus pandemic requires society to improve cooperation. Indicators characterizing the state of food security of Ukraine by the main groups of food products are clarified and evaluated. During 1990-2019, changes in the quality of the human diet with the main types of products were analyzed; daily energy value of human diet; economic availability of products; adequacy of grain stocks in state reserves; differentiation of the cost of food by social groups; capacity of the domestic market for certain types of products; food independence for a particular product. Based on the analysis, it was found that the human diet decreased consumption of milk and dairy products, fish and berries and increased consumption of potatoes and sugar. The maintenance of a high level of the share of food expenditures in the total consumer expenditures of the population of Ukraine is revealed, which limits the opportunities to meet socio-cultural needs. It is proved that in order to increase the level of food security of the country in the conditions of modern global challenges, it is expedient to balance the food security system in terms of evaluation criteria and indicators. Discussion. A promising area of research is the need to improve approaches to methodological assessment of food security in the segments of ensuring its strategic guidelines and strengthening in the face of growing global challenges.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41021
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2020 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Карп.pdf1.24 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.