Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41153
Назва: Глобалізація: новітні тренди чи перманентний напрямок розвитку?
Автори: Шаров, Олександр
Ключові слова: Глобалізація
інтернаціоналізація
міжнародні економічні відносини
світовий економічний порядок
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Шаров, О. Глобалізація: новітні тренди чи перманентний напрямок розвитку? [Текст] / Олександр Шаров // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 1. – С. 5-15.
Короткий огляд (реферат): Досліджено економічну глобалізацію у загальнотеоретичному й історіософському контексті. При аналізі питання походження термінологічних трактувань розвинуто новий підхід щодо об’єктивності її характеру та незворотності процесу як іманентного елементу розвитку людської спільноти і міжнародних економічних відносин. Вказано на її спорідненість та відмінність від інтернаціоналізації світового господарства. Зазначено, що з огляду на це виникає питання про часові межі процесу глобалізації, щодо якого існують різні підходи. Розглянуто наявні варіанти періодизації глобалізаційних процесів, а також її особливості в часи світової фінансової кризи 2008–2010 рр. і зроблено висновок, що глобалізація – це об’єктивний процес освоєння (у т. ч. економічного) людською спільнотою простору свого проживання, який характерний для всього періоду існування людства й обумовлений іманентною властивістю людства до співробітництва, але свою чітку спрямованість він виявив після т. зв. «великих географічних відкриттів», посилився наприкінці ХІХ ст. (через індустріалізацію провідних європейських націй і колонізацію африканського континенту та інших неєвропейських територій) і став основною тенденцією світового економічного розвитку наприкінці ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Особливу увагу звернуто на проблему використання окремої національної валюти як міжнародного засобу платежу (перш за все, йдеться про долар США), що є характерною рисою сучасного етапу глобалізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41153
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№1) Березень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ШАРОВ.pdf233.94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.