Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41183
Назва: Європейський дослідницький простір: компаративний аналіз інституційних передумов та шляхи інтеграції України
Автори: Ляшенко, В’ячеслав
Підоричева, Ірина
Антонюк, Валентина
Ключові слова: Євроінтеграційний вектор розвитку
Європейський дослідницький простір
європейські програми
інтеграція
інституційні умови
міжнародне співробітництво
науково-технологічна та інноваційна сфера
організаційно-інституційне забезпечення
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Ляшенко, В. Європейський дослідницький простір: компаративний аналіз інституційних передумов та шляхи інтеграції України [Текст] / В'ячеслав Ляшенко, Ірина Підоричева, Валентина Антонюк // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 3. – С. 483-509.
Короткий огляд (реферат): Робота присвячена проблематиці інтеграції України до Європейського дослідницького простору (European Research Area, ERA) – єдиного дослідницького та інноваційного простору, відкритого для всього світу та заснованого на внутрішньому ринку, який забезпечує вільний обіг дослідників, наукових знань і технологій. Здійснено компаративний аналіз інституційних передумов формування єдиного європейського дослідницького та інноваційного простору. Обґрунтовано сформованість правових засад євроінтеграційного вектору розвитку України у науково-технологічній та інноваційній сфері та виявлено недоліки організаційно-інституційного забезпечення євроінтеграційних реформ. Розглянуто ідею та фази розвитку ERA, визначено проблеми реалізації Дорожньої карти інтеграції України до ERA. Систематизовано основні європейські програми науково-технологічного та інноваційного співробітництва та здійснено аналіз участі в них України. Розглянуто кейс співпраці Сілезького технологічного університету «Сілезька політехніка в Глівіцах» та Інституту економіки промисловості НАН України як позитивний приклад налагодження науково-дослідного співробітництва українських та європейських організаційпартнерів. Пропозиції авторів стосуються формування рамкових інституційних умов забезпечення належного функціонування і цілісності науковотехнологічної та інноваційної сфери України, її ефективної інтеграції до ERA з огляду на стратегічні інтереси міжнародного співробітництва.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41183
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№3) Вересень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЛЯШЕНКО.pdf450.09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.