Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41211
Назва: Соціально-економічна дивергенція України та ЄС: нові виклики
Автори: Борзенко, Олена
Бурлай, Тетяна
Ключові слова: Соціально-економічна дивергенція
лімітаційні фактори економічного зростання
пастка дивергентності
Україна
ЄС
Дата публікації: 2020
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Борзенко, О. Соціально-економічна дивергенція України та ЄС: нові виклики [Текст] / Олена Борзенко, Тетяна Бурлай // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 4. – С. 690-707.
Короткий огляд (реферат): Охарактеризовано поточну динаміку соціально-економічного розвитку України в процесі її європейської інтеграції в рамках укладеної у 2014 р. Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Надано порівняльну оцінку розвитку України та окремих країн ЄС за критеріями ВВП на душу населення. Виявлено посилення тенденції дивергенції соціально-економічних систем Євросоюзу та України, описано інституційне явище пастки дивергентності, що виникає внаслідок синтезу пасток бідності та неконвергентності. Охарактеризовано ризики потрапляння України в дивергенційну пастку, пов’язані з впливом таких основних внутрішніх факторів, як: ухвалення в 2015 р. Україною умов реструктуризації частини державного боргу, які суттєво обмежують її економічне зростання; неприпустимо низький рівень капіталізації національної економіки в контексті конвергенції; галопуюча міграція робочої сили з України, що призводить до значних втрат потенціалу внутрішнього зростання ВВП; мізерне значення інноваційно-технологічного фактору в макроекономічному розвитку держави.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41211
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№4) Грудень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
БОРЗЕНКО.pdf305.66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.