Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41340
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorІщенко, Яна-
dc.contributor.authorIshchenko, Yana-
dc.date.accessioned2021-04-12T12:12:03Z-
dc.date.available2021-04-12T12:12:03Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationІщенко, Я. Облік витрат та виходу органічної сільськогосподарської продукції рослинництва [Текст] / Яна Іщенко // Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації : міжнар. наук. журн. - 2019. - Вип. 3-4. - С. 26-36.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/41340-
dc.description.abstractВступ. З розвитком органічного виробництва в Україні постала проблема недостатності інформації, яка б задовольняла потреби і запити стейкхолдерів, неврегульованості облікового забезпечення управління таким виробництвом, відсутності методичних розробок щодо обліку витрат та виходу продукції, які б враховували організаційно-технологічні особливості органічного сільськогосподарського виробництва. Метою дослідження є узагальнення існуючої методики обліку витрат та виходу органічної продукції рослинництва та формування пропозицій, спрямованих на вирішення означених проблем. Методи. Для визначення загальних тенденцій розвитку облікового забезпечення управління витратами на виробництво органічної продукції рослинництва застосовувались методи індукції та дедукції. Методи теоретичного узагальнення і порівняння були використані для розкриття сутності та змісту витрат органічного виробництва та органічної продукції як економічних категорій та об’єктів бухгалтерського обліку. Економіко-статистичний метод застосовувався для аналізу стану виробництва органічної продукції рослинництва, а метод спостереження – для дослідження стану облікового забезпечення управління витратами органічного сільськогосподарського виробництва. Результати. За нормативно-правовими актами узагальнено існуючі підходи до визначення основних категорій органічного сільськогосподарського виробництва, органічного рослинництва, вимоги до провадження органічного виробництва галузі рослинництва. Обґрунтовано необхідність відокремленого ведення обліку витрат виробництва органічної продукції, неорганічної продукції та продукції перехідного періоду, що матиме значний вплив на архітектоніку системи обліку витрат. Запропоновано склад об’єктів обліку витрат галузі рослинництва з врахуванням особливостей технологічних процесів органічного виробництва. Сформовано номенклатуру статей витрат галузі рослинництва з метою забезпечення ефективного контролю за процесом виробництва органічної продукції та калькулювання її собівартості. Запропоновано побудову системи рахунків першого, другого та третього порядку для узагальнення інформації про витрати та вихід органічної рослинницької продукції. Перспективи. Розроблені теоретико-прикладні рекомендації можуть бути використані для удосконалення методичних підходів до обліку витрат виробництва та виходу органічної продукції галузі рослинництва. Перспективними напрямками для подальших досліджень визначено формування внутрішніх нормативних облікових регламентів; розробка пакету первинних документів з обліку виробничих процесів біологічного виробництва; формування детальної методики обліку прямих та непрямих виробничих витрат, виходу органічної продукції та калькулювання її собівартості; відображення відповідної інформації у фінансовій, управлінській та статистичній звітності. Introduction. With the development of organic production in Ukraine there is a problem of insufficient information that would satisfy the needs and requests of stakeholders, the lack of regulation of accounting management of such production, the lack of methodological developments in the accounting of costs and output, which would take into account the organizational and technological features of organic agricultural production. The purpose of the study is to summarize the existing methodology for cost accounting and output of organic crop production and to formulate proposals aimed at solving these problems. Methods. To determine the general trends in the development of accounting support for the management of costs for the production of organic crop products, induction and deduction methods were used. Methods of theoretical generalization and comparison were used to disclose the nature and content of the costs of organic production and organic products as economic categories and objects of accounting. The economic and statistical method was used to analyze the state of organic crop production, and the observation method was used to study the state of accounting support for managing the costs of organic agricultural production. Results. According to regulatory legal acts, existing approaches to determining the main categories of organic agricultural production, organic crop production, requirements for the production of organic production of the crop production industry are summarized. The necessity of separate accounting of the costs of production of organic products, inorganic products and products of the transition period is substantiated, will have a significant impact on the architecture of the cost accounting system. The composition of the objects of cost accounting of the plant growing industry is proposed taking into account the characteristics of technological processes of organic production. A nomenclature of expenditures for the crop production industry has been formed in order to ensure effective control of the production process of organic products and the calculation of its cost. The construction of accounts system of the first, second and third order to summarize information on the costs and yield of organic crop production is proposed. Discussions. The developed theoretical and applied recommendations can be used to improve methodological approaches to accounting the costs of production and output of organic products in the crop sector. Prospective directions for further research determined the formation of internal accounting regulations; development of a package of primary documents for accounting of production processes of organic production; forming a detailed methodology for accounting direct and indirect production costs, output of organic products and calculating its cost; displaying relevant information in financial, management and statistical reporting.uk_UA
dc.publisherТернопільuk_UA
dc.subjectорганічне виробництвоuk_UA
dc.subjectвитрати виробництваuk_UA
dc.subjectрослинництвоuk_UA
dc.subjectготова продукціяuk_UA
dc.subjectоб’єкти облікуuk_UA
dc.subjectстатті обліку витратuk_UA
dc.subjectрахункиuk_UA
dc.subjectorganic productionuk_UA
dc.subjectproduction costsuk_UA
dc.subjectcrop productionuk_UA
dc.subjectfinished productsuk_UA
dc.subjectaccounting objectsuk_UA
dc.subjectcost accounting articlesuk_UA
dc.subjectinvoicesuk_UA
dc.titleОблік витрат та виходу органічної сільськогосподарської продукції рослинництваuk_UA
dc.title.alternativeAccounting of costs and yields of organic agricultural products of plant cropsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації 2019 рік Випуск 3-4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іщенко.pdf437.02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.