Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42693
Назва: Енергозбереження як важливий чинник забезпечення конкурентоспроможності продукції
Інші назви: Energy saving as an Important factor in ensuring product competitiveness
Автори: Вашків, О. П.
Смерека, С. Б.
Vashkiv, O. P.
Smereka, S. B.
Ключові слова: продукція
енергія
енергозбереження
енергоефективність
енергомісткість
конкурентоспроможність
competitiveness
energy
energy consumption
energy efficiency
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Вашків, О. П. Енергозбереження як важливий чинник забезпечення конкурентоспроможності продукції [Текст] / О. П. Вашків, С. Б. Смерека // Проблеми економіки. – 2021. – № 2. – C. 120–125.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є дослідження особливостей енергозбереження на виробничому підприємстві та встановлення наслідкового взаємозв’язку між енергозбереженням і конкурентоспроможністю продукції. У процесі аналізу й узагальнень наукових напрацювань вітчизняних і зарубіжних учених систематизовано погляди дослідників на процес енергозбереження в рамках виробничого підприємства, встановлено зростання ролі енергозбереження у забезпеченні енергоефективності, отже, й конкурентоспроможності продукції. У результаті дослідження встановле- но, що енергозбереження на підприємстві є одним із найважливіших його активів, вплив якого на рівень конкурентоспроможності продукції в умовах загострення енергетичної та екологічної криз стає щораз вагомішим. Енергозбереження, у своїй основі орієнтуючись на інтенсифі- кацію процесів виробництва і використання енергії та енергетичних ресурсів, з одного боку, сприяє зниженню рівня питомих енерговитрат, а отже, і ціни готового продукту при збереженні, а то й зростанні рівня його якості; з іншого – зниженню вуглецевого навантаження на до- вкілля, що сприяє зростанню іміджу підприємства серед споживачів і партнерів. Обидві складові є найважливішими чинниками у забезпеченні конкурентоспроможності продукції. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямку є розроблення і впровадження на виробничих підприємствах заходів з енергозбереження, які враховуватимуть галузеву специфіку суб’єктів господарювання, кон’юнктуру ринку та вимоги екологічних стандартів.The article is aimed at studying the features of energy saving at a manufacturing enterprise and establishing a cause-and-effect relationship between energy sav- ing and product competitiveness. Due to analyzing and generalizing the research results of domestic and foreign scientists the views of researchers on the process of energy saving at a manufacturing enterprise are systematized; the growing role of energy saving in ensuring energy efficiency and, consequently, product competitiveness is established. The research results show that energy saving at an enterprise is one of its most important assets, the impact of which on the level of product competitiveness is becoming increasingly important in the face of the exacerbating energy and environmental crises. Energy saving, basically focusing on the intensification of production processes and use of energy and energy resources, on the one hand, reduces the level of specific energy consumption and, consequently, the price of the released product while maintaining or increasing its quality; on the other hand, it reduces the carbon loading on the environment, thus contributes to the growth of the company’s image among its consumers and partners. Both components are the most important factors in ensuring product competitiveness. The development and implementation of energy saving measures at industrial enterprises, with regard to the industry-specific character of eco- nomic entities, market conditions, and the requirements of environmental standards can serve as prospects for further research.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42693
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Енергозбереження як в.pdf298.63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.