Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42864
Назва: Відновлення сталого зростання економіки України та ризики фінансової дестабілізації
Автори: Петрик, Олександр
Ключові слова: Макроекономічна стабілізація
інфляційне таргетування
структурні реформи в Україні
макроекономічні та макрофінансові ризики для України
державний борг
міжнародні резерви
програма з МВФ
Дата публікації: 2021
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Петрик, О. Відновлення сталого зростання економіки України та ризики фінансової дестабілізації [Текст] / Олександр Петрик // Журнал європейської економіки. – 2021. – Т. 20, № 2. – С. 167-380.
Короткий огляд (реферат): Зроблено системний аналіз ризиків фінансової системи України і розроблено пропозиції щодо зростання її ролі у відновленні сталого розвитку країни, що охоплюють комплекс структурних реформ. Показано, що економіка країни не змогла вийти на траєкторію наздоганяючого розвитку, як це трапилося у більшості країн «постпланових» економік Східної Європи. Головними чинниками цього є відсутність потужних та незалежних інститутів влади та пов’язаних з цим структурних реформ. У реальній економіці виокремлено доцільність реформування енергетичного сектору в контексті переходу на ринкові методи та використання антимонопольних заходів. Розглянувши фінансову систему, обґрунтовано доцільність посилення операційної незалежності Національного банку України як регулятора, розширення його повноважень щодо регулювання небанківських установ, введення практики переходу на використання єдиних принципів гарантування вкладів населення для комерційних і державних банків, обов’язковість визначення рейтингу позичальника під час отримання банківських кредитів. З огляду на значний дефіцит державного бюджету розглянуто удосконалення пенсійної системи. Аргументовано, що її удосконалення має концентруватися переважно на ліквідації привілеїв, перегляді пенсійного віку для окремих категорій населення, створення недержавних пенсійних фондів та виведення їх на фінансові ринки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/42864
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 20 (№2) Червень 2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ПЕТРИК.PDF382.62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.