Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/43155
Назва: Оцінка забезпечення функціонування молокопереробних підприємств України
Інші назви: Assessment of the functioning of milk processing enterprises of Ukraine
Автори: Карпенко, Віталій
Karpenko, Vitalii
Ключові слова: ринок молока і молочних продуктів
молокозавод
молокопереробне підприємство
milk and dairy products market
dairy plant
milk processing enterprise
Дата публікації: 2020
Видавництво: Тернопіль
Бібліографічний опис: Карпенко, В. Оцінка забезпечення функціонування молокопереробних підприємств України [Текст] / Віталій Карпенко // Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації : міжнар. наук. журн. - 2020. - Вип. 3-4. - С. 62-75.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Вирішення продовольчої проблеми в Україні залежить від ефективності функціонування молокопродуктового підкомплексу, який є важливою частиною національногї економіки і певною мірою визначає рівень забезпечення населення молоком і молочною продукцією. Його сутність полягає у взаємопов’язаному та збалансованому функціонуванні сукупності різних галузей складної інтеграційної системи «переробка молочної сировини ‒ реалізація молочної продукції» і забезпечує потреби населення в молоці та продуктах його переробки. Методи. У процесі дослідження використано наступні методи: порівняльного аналізу ‒ при оцінці загальних тенденцій динаміки показників рівня заготівлі молока, його перероблення, оцінювання виробничої діяльності молокопереробних підприємств; графічний – при відображенні виробництва основних молочних продуктів, тренду виробничо-господарської діяльності молокопереробних підприємств; абстрактно-логічний ‒ при підготовці висновків. Результати. Проаналізовано динаміку виробництва молока – основної сировини для молокопереробних підприємств України у розрізі років. Визначено основні тенденції та здійснено аналіз впливу окремих чинників на сучасний стан функціонування молокопереробних підприємств. Оцінено показники виробничо-господарської діяльності окремих підприємств молочної промисловості України. Обґрунтовано причини скорочення споживання молочних продуктів в Україні. Встановлено частку ринку провідних виробників молочної продукції в Україні. Перспективи. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні стратегії розвитку молокопереробних підприємств України. Пріоритет конкурентоспроможного розвитку молокопереробної промисловості зумовлений метою переробки молочної сировини – виготовлення високоякісної продукції широкого асортименту з максимально можливим продовженням терміну зберігання і цінними властивостями для споживачів. Реалізація цієї мети дає змогу вирішувати важливі соціально-економічні питання на регіональному та державному рівнях. Introduction. The solution of the food problem in Ukraine depends on the efficiency of the dairy subcomplex, which is an important part of the national economy and to some extent determines the level of provision of the population with milk and dairy products. Its essence lies in the interconnected and balanced functioning of a set of different branches of a complex integration system “processing of raw milk ‒ sale of dairy products” and meets the needs of the population in milk and milk products. Methods. The following methods are used in the research process: comparative analysis ‒ in assessing the general trends in the dynamics of indicators of the level of milk production, its processing, evaluation of production activities of milk processing enterprises; graphic ‒when reflecting the production of basic dairy products, the trend of production and economic activities of dairy enterprises; abstract and logical ‒ in preparing conclusions. Results. The dynamics of milk production – the main raw material for dairy enterprises of Ukraine in terms of years is analysed. The main tendencies and the analysis of influence of separate factors on a modern condition of functioning of the milk processing enterprises are carried out. Indicators of production and economic activity of some enterprises of the dairy industry of Ukraine are estimated. The reasons for reducing the consumption of dairy products in Ukraine are substantiated. The market share of the leading dairy producers in Ukraine has been established. Discussion. The results of the study can be used in shaping the development strategy of dairy enterprises in Ukraine. The priority of competitive development of the dairy industry is due to the purpose of processing raw milk - the manufacture of high quality products in a wide range with the maximum possible extension of shelf life and valuable properties for consumers. The realization of this goal makes it possible to address important social and economic issues at the regional and state levels.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/43155
Розташовується у зібраннях:Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації 2020 рік Випуск 3-4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Карпенко.pdf695.5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.