Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48719
Назва: Іоанн Георгій Пінзель у соціокультурному просторі України.
Автори: Білик, Надія
Угрин, Аліна
Ключові слова: Іоанн Георгій Пінзель
скульптор
соціокультурний простір
Україна
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Білик Н., Угрин А. Іоанн Георгій Пінзель у соціокультурному просторі України. Історія науки і біографістика. [Серія: історичні науки]. Київ, 2021. № 4. С. 43–55.
Серія/номер: Історичні науки;
Короткий огляд (реферат): Іоанн Георгій Пінзель (?–1761) сформувався як особистість і митець у Галичині в період домінування художнього стилю бароко. Біографія одного з найталановитіших скульпторів ХVІІІ ст. пов’язана з містом Бучач, що на Тернопільщині. Його творча спадщина репрезентує тісний зв’язок західноукраїнських земель із європейською культурою. Донині збереглися чисельні твори майстра, створені ним для християнських храмів Галичини. Скульптури І. Г. Пінзеля відобразили новий феномен пластики як синтезу європейських художніх традицій бароко з особливостями місцевої різьби, їм притаманні глибокий психологізм образів та яскрава експресивна форма втілення авторського задуму. Майже всі вцілілі твори І. Г. Пінзеля зібрані до державних музеїв Західної України. Донедавна творча спадщина майстра була відома лише у вузьких професійних колах. Сьогодні постать митця, якого називають «галицьким Мікеланджело», потребує належної уваги та визнання в Україні. Мета дослідження – дослідити постать Іоанна Георгія Пінзеля в соціокультурному просторі України, проаналізувати основні напрями популяризації імені та творчої спадщини скульптора в ХХІ ст. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному застосуванні загальнонаукових методів, в тому числі аналізу та синтезу, та історичних методів, зокрема історико-порівняльного, історико-типологічного та історико-системного. Наукова новизна отриманих результатів відображається як в самій постановці проблеми, так і у комплексному підході до її вирішення, робота є дослідженням популяризації творчої спадщини І. Г. Пінзеля в Україні. Постать І. Г. Пінзеля відіграє вагому роль у соціокультурному просторі України. Популяризації імені та творчості скульптора сприяли державні та громадські ініціативи: проведення «Року Іоанна Георгія Пінзеля» у 2007 році, організація фестивалю «Дні Пінзеля у Бучачі», знімання фільмів, видання наукових розвідок, мистецьких альбомів, художніх творів, присвячених І. Г. Пінзелю. Чисельні заходи проєкту «Під зорею Пінзеля» підвищили обізнаність про вагомий внесок творчої спадщини І. Г. Пінзеля в культурне різноманіття Галичини та міжкультурний діалог із Західною Європою, сприяли розвитку культурної дипломатії в ХХІ ст.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48719
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
03.pdf812.43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.