Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48721
Назва: Феномен української культури в публіцистиці Богдана Лепкого.
Автори: Білик, Надія
Ключові слова: Богдан Лепкий
українська культура
публіцистика
Дата публікації: 2021
Видавництво: VERBUM - vydavateľstvo KU
Бібліографічний опис: Білик Н. Феномен української культури в публіцистиці Богдана Лепкого. Culture in the spiritual life of Slavic nations. Ružomberok : VERBUM - vydavateľstvo KU, 2021. S. 27–37.
Короткий огляд (реферат): В історії української культури Богдан Лепкий (1872–1941) займає одне з найвизначніших місць як письменник, публіцист, вчений, промовець, педагог, художник, перекладач, громадський діяч, внесок якого у справу піднесення національної свідомості українського народу може дорівнювати спадщині таких представників доби модерного націєтворення, як Михайло Грушевський чи Іван Франко. Метою статті є дослідити феномен української культури через призму світогляду Богдана Лепкого та його творчості, проаналізувати своєрідність рецепції української культури в публіцистиці Богдана Лепкого. Особливу увагу звернено на публіцистичні твори діяча, написані в період українських національно-визвольних змагань 1917– 1921 рр. Розкрито розуміння Б. Лепким провідної ролі української культури у процесі українського націєтворення. Досліджено сутність феномену української культури, представлено головні чинники формування української культури в концепції Богдана Лепкого, схарактеризовано особливості української культури як складової європейської культурної спадщини. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному застосуванні загальнонаукових методів, в тому числі аналізу та синтезу, та історичних методів, зокрема історико-порівняльного, історико-типологічного та історико-системного. Наукова новизна отриманих результатів відображається як в самій постановці проблеми, так і у комплексному підході до її вирішення. У результаті проведеного дослідження зроблено висновки. Встановлено, що керуючись загальнолюдськими цінностями, Богдан Лепкий виступав за вивчення, збереження та популяризацію культурної спадщини українського народу як основи національної ідентичності. Обґрунтовано внесок Богдана Лепкого у розвиток української культурологічної думки XX ст.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/48721
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
BILYK (1).pdf172.22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.