Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51587
Назва: Економічна інтеграція України до ЄС в умовах російсько-української війни
Автори: Шнирков, Олександр
Чугаєв, Олексій
Ключові слова: Європейська інтеграція
структура міжнародної торгівлі
регулювання міжнародної торгівлі
міжнародна допомога
російсько-українська війна
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Шнирков, О. Економічна інтеграція України до ЄС в умовах російсько-української війни [Текст] / Олександр Шнирков, Олексій Чугаєв // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 1. – С. 49-68.
Короткий огляд (реферат): Інтеграція з великим ринком ЄС створює для України додаткові конкурентні переваги. Інституціональними інструментами такої інтеграції стали Угода про асоціацію та поглиблена і всеохопна зона вільної торгівлі, статус країни-кандидата на членство та міжнародна допомога, які передбачають наближення українського законодавства до норм ЄС. За останні роки ЄС став основним торговельно-інвестиційним партнером України. Основою експорту України в ЄС є продукція рослинництва та металургії, а імпорту – постачання продукції машинобудування та палива. За зерновими та олійними культурами Україна є основним постачальником для ЄС. В умовах війни зовнішня торгівля з ЄС виявилася доволі стійкою за обсягами, на відміну від інших векторів торгівлі, відбулася її товарна диверсифікація. Цьому сприяло скасування тарифних і нетарифних обмежень для українського експорту в ЄС та переформування логістичної інфраструктури в західному напрямі. Посилилася роль постачання деяких видів української продукції АПК в ЄС за різкого зниження експорту металу. В обмін на це ЄС став важливим джерелом постачання для України продукції ВПК та палива. Але без вирішення питання безпеки проблемним аспектом є недостатня інвестиційна привабливість України.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51587
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№1) Березень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ШНИРКОВ.PDF308.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.