Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51588
Назва: Оцінка теорії "оптимальних валютних зон" у Європейському Союзі
Автори: Липко, Назарій
Ключові слова: Платіжний баланс
оптимальна валютна зона
валютний курс
політика регулювання
міжнародна економіка
фіскальна політика
монетарна політика
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Липко, Н. Оцінка теорії "оптимальних валютних зон" у Європейському Союзі [Текст] / Назарій Липко // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 1. – С. 69-93.
Короткий огляд (реферат): Здійснено спробу переосмислення оптимальної валютної зони в Європейському Союзі та перспектив її розширення у сучасних економічних умовах. Аналіз виконано на прикладі країн Центральної і Східної Європи, які приєдналися до єврозони останніми роками. Мета дослідження – здійснити порівняльний аналіз показників економічної діяльності країн, що є членами єврозони, із відповідними показниками країн, які не є членами єврозони, щоб визначити, чи може запровадження спільної валюти і централізованої монетарної політики забезпечити кращий захист національної економіки від зовнішніх шоків (зокрема, криз платіжного балансу), ніж збереження національної валюти і реалізація незалежної монетарної політики. Це водночас дало змогу з’ясувати, чи існує досі оптимальна валютна зона у Європейському Союзі і який її потенціал щодо розширення та створення вигод для своїх майбутніх членів. Результати дослідження доводять, що єврозона все ще може вважатись оптимальною валютною зоною в заданих межах з потенціалом до подальшого розширення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51588
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№1) Березень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЛИПКО.PDF824.56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.