Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51589
Назва: Інтеграція кліматичних політик України та ЄС на засадах діджиталізації
Автори: Максимова, Ірина
Ключові слова: Кліматична політика
кліматично нейтральна економіка
діджиталізація
Україна
ЄС
CBAM
НВВ2
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Максимова, І. Інтеграція кліматичних політик України та ЄС на засадах діджиталізації [Текст] / Ірина Максимова // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 1. – С. 94-110.
Короткий огляд (реферат): Здійснено дослідження проблематики інтеграції кліматичних політик України та Європейського Союзу з огляду на актуальні орієнтири кліматичного розвитку та можливості діджиталізації складових цього процесу. Систематизовано сучасні програмні документи та механізми, які є базовими складниками реалізації кліматичних політик в ЄС та Україні. Окреслено новації програми «Fit for 55» та визначено орієнтири кліматичної політики ЄС на найближче десятиліття. Зокрема, досліджено потенційний вплив імплементації механізму вуглецевого коригування імпорту CBAM для українського виробника. Результати розрахунків показали, що темпи скорочення обсягів викидів відповідно до національно-визначених внесків України та ЄС недостатні для досягнення «нульового» рівня викидів та формування кліматично нейтральної економіки у задекларовані міжнародною спільнотою часові маркери 2030 та 2050 років. Обґрунтовано необхідність інтенсифікації кліматичних політик у напрямку застосування більш жорстких обмежень викидів парникових газів, окреслено доцільність збільшення НВВ2 України з 65 до щонайменше 72%, що дасть змогу забезпечити належний темп реалізації кліматичної стратегії відповідно до Паризьких домовленостей. У статті діджиталізацію розглянуто як інструмент, процес та водночас середовище акселерації кліматично сприятливих змін, а також як фактор подолання інтеграційних бар’єрів між кліматичними політиками України та ЄС.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51589
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№1) Березень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
МАКСИМОВА.PDF565.1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.