Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51802
Назва: Вплив невизначеності, тривоги та депресії на якість життя онкологічних пацієнтів: досвід Болгарії та Італії
Автори: Джіамманко, Марія Даніела
Джітто, Лара
Джамбазов, Славейко
Ключові слова: Якість життя
онкохворі
Італія
Болгарія
модель Тобіт
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Джіамманко, М. Д. Вплив невизначеності, тривоги та депресії на якість життя онкологічних пацієнтів: досвід Болгарії та Італії [Текст] / Марія Даніела Джіамманко, Лара Джітто, Славейко Джамбазов // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 2. – С. 313-333.
Короткий огляд (реферат): Мета роботи – оцінювання якості життя, пов’язаної зі здоров’ям (англ. «Health-Related Quality Of Life»), онкологічних пацієнтів. Лікування раку та інших важких і хронічних патологій не може ігнорувати особистісні виміри пацієнтів, не кажучи вже про невизначеність щодо методів лікування та їхньої ефективності. Одночасне врахування цих факторів дає змогу визначити потреби пацієнтів щодо перебування в лікарні, а також їхню самооцінку стану здоров’я та виокремити ключові фактори, які підвищують рівень комфорту та задоволеності пацієнтів. Для цього якість життя, пов’язану зі здоров’ям (ЯЖЗ), виміряно за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) та опитувальника «EuroQOL-5D» серед 606 онкохворих пацієнтів, які проживають у двох країнах (300 в Італії та 306 у Болгарії). Шкала невизначеності Мішеля (Mishel Uncertainty in Illness Scale - MUIS) – ще одна валідована шкала, використана для дослідження невизначеності. Інші аспекти, пов’язані з раком, вимірювалися за допомогою інструменту, розробленого Європейською організацією дослідження та лікування раку (EORTC). В оціночній моделі Тобіт до регресорів включено фіктивну змінну для контролю за місцем проживання. У результаті економетричного аналізу виявлено необхідність врахування факторів зв’язку та невизначеності під час лікування онкологічних захворювань. Оскільки жодна з національних підгруп не репрезентативна для всієї вибірки, ми повторно провели той самий аналіз щодо колоректального раку, тобто найбільш поширеного типу раку як в Італії, так і в Болгарії. Результати другого моделювання лише частково підтвердили основні результати регресії, в той час як національний ефект втратив свою статистичну значущість. Це вказує на те, що характер особистих стосунків і тип раку, який розглядається, мають більше значення, ніж національне інституційне середовище у наданні особистісно-орієнтованої допомоги.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51802
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№2) Червень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДЖІАММАНКО.PDF318.69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.